Čovjeka može osloboditi jedino ormar!

Istražili smo najnovije ‘prekonoćne’ izmjene pravilnika o informatičkim natjecanjima te Uputa za provedbu svih učeničkih natjecanja i smotri. I što smo uočili?

Najprije je promijenjen pravilnik o informatičkim natjecanjima, početkom studenog.

Ističemo dvije stvari..

Prvo, u pravilnik je ugrađena odredba da se ljestvica poretka mora sačiniti PO DOBNIM SKUPINAMA. Ta je odredba zamijenila onu staru, ‘ PO RAZREDIMA’, uvedenu radi zaštite najboljeg interesa djeteta, a koja je na snazi bila od početka stoljeća.

I drugo, ujedno je iz popisa dobnih skupina izbačena dobna skupina ‘do petog razreda, uključujući i peti’, čime je učenicima nižih razreda, nakon dvanaestak godina onemogućeno sudjelovanje u natjecanjima. U tekstu pravilnika pojavljuje se uz dobne skupine oznaka (1*) te u komentaru obrazloženje ‘sukladno točki 10.10.1 Uputa’. Sve ove promjene bile su vidljive samo na stranicama www.infokup.hr .

Sve se to, dakle, dogodilo početkom studenog.

Nakon tjedan dana i naših napisa, iz kojih je bilo vidljivo da navedene točke 1.10.1 nikad nije ni bilo u Uputama za sva natjecanja, odjednom se na stranicama www.azoo.hr dogodila promjena. Nestale su stare upute za sva natjecanja koje su vrijedile godinama, jasno, a svi koji su imali spremljenu adresu poveznice na te upute, ostali su u šoku.

NEMA. ŠUPLJE. NE MOŽE SE DOHVATITI. POPAPALA MACA!

No ugledali su tekst “Upute za natjecanja i smotre…”, na drugom mjestu na stranici i pomislili, sve je u redu, Upute su samo premještene na novo mjesto na stranici.

No kada su ih otvorili imali su što vidjeti.

Pred oči im je došao ormar iz kojeg ispadaju kosturi.

Evo prvog kostura.

1.10.    Sudjelovanje na svim razinama natjecanja i smotri mora proizlaziti iz redovitog školskog programa i izvannastavnog rada koji se provodi tijekom školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škole, kojim se na početku školske godine utvrđuje: broj skupina, vrste, vrijeme i mentori.

Tako je glasila ova točka svih prethodnih godina. A što je upalo pri ispadanju iz ormara?

1.10.    Sudjelovanje na svim razinama natjecanja i smotri mora proizlaziti iz redovitog školskog programa i izvannastavnog rada koji se provodi tijekom školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škole, kojim se na početku školske godine utvrđuje: broj skupina, vrste, vrijeme i mentori.

1.10.1. Na natjecanjima u pravilu sudjeluju učenici 7. i 8. razreda osnovne škole i učenici srednjih škola. Iznimno na pojedinim natjecanjima sudjeluju i učenici 5. i 6. razreda osnovne škole.

U ovom članku se ne vidi kako je točka 1.10.1 doslovce UTISNUTA u upute. Ne umetnuta, nego li utisnuta, ugurana i zgužvana. Kostur broj jedan je dešifriran.

Evo kostura broj 2.

1.15.        Ravnatelj škole imenuje mentora koji ima stručna znanja za pripremu učenika. U pravilu to je radnik škole koji izvodi redovnu nastavu, izbornu nastavu i izvannastavne aktivnosti. Ako takvog radnika škola nema ili je maksimalno zadužen redovitom nastavom, ravnatelj škole može imenovati vanjskog suradnika koji ima stručna znanja iz odgovarajućeg područja.

Tako je glasila ova točka svih prethodnih godina. A što je nestalo i upalo pri ispadanju iz ormara?

1.15.    Ravnatelj škole imenuje mentora koji ima stručna znanja za pripremu učenika. Mentor učeniku natjecatelju može biti isključivo odgojno-obrazovni radnik (učitelj, nastavnik ili stručni suradnik) zaposlen u školskoj ustanovi (osnovnoj školi, srednjoj školi ili učeničkom domu).

Nestale su dvije rečenice, a upala je jedna nova.

Kostur broj 2 je isto dešifriran. Dakle, oba kostura su dešifrirana, a poznati su i vlasnici ormara iz AZOO te odobravatelji i nalogodavci iz MZOS-a.

Koje su posljedice nehigijene i nereda u ormaru i zašto su kosturi uopće pobjegli s nastave biologije?

Posljedice su dokučive odmah, a oni najdarovitiji učenici nižih razreda osnovnih škola u Hrvata su ih osjetili na svojoj koži. Zabranjeno im je natjecati se dok ne upišu peti razred.

E, naš dragi Mozarte, Mozarte, pokoj ti duši, odzvonilo je i tebi! Nema iznimaka, kakva darovitost, ti’š bit’ pametan onda kada ti ja to kažem, rekao je naš skupocjeni ormar.

Posljedice su odmah osjetili i najbolji mentori koji ne rade u OOU (odgojno obrazovna ustanova). Poruka je jasna, svi vi najbolji programeri koji ste djecu naučili programirati, možete vi raditi koliko hoćete, ali vaš rad će se pripisati bilo kome tko ima radnu knjižicu u OOU, ali nikako onome tko je stvarno radio i tko Hrvatsku vuče prema društvu znanja. Dragi olimpijci i vrhunski stručnjaci, vi samo radite, a info-ormar će evidentirati sam sebe.

Dodatna poruka za djecu i roditelje glasi: djeco, dragi roditelji, vidite da nije potrebno raditi i znati, jer mentor može biti bilo tko i ne mora raditi ni minute s vama.

A poruka za našu Lijepu Hrvatsku? Predsjedniče i premijeru, draga Vlado, predsjedniče Sabora, dame i gospodo zastupnici, a naposlijetku i ‘draga nacijo’ (da ne zaboravimo Gobca), Državo naša, nemojte si umišljati da ćete ikad imati točne i istinite podatke o zaslužnim osobama za rad s darovitim informatičarima, a vjerojatno i šire.

Vama ti podaci ni ne trebaju, imate ormar – on sve zna.

A poruka za kardinala i drage nam biskupe?

U zabludi ste, teškoj zabludi, istina ne oslobađa!

Čovjeka može osloboditi jedino ormar!

Pravilnici i upute o natjecanjima stavljeni su u borbu protiv znanja i istine.

Netko je spominjao STUP SRAMA, ima li ovo nekave veze s tim?

Ma nema, tamo je riječ o utaji poreza, a ovdje tek o utaji istinitih podataka i identiteta sposobnih ljudi.

S predumišljajem.