Državni prvaci iz astronomije i informatike ne dobivaju nijedan bod za upis u srednju školu!

Na adresu portala Nastavnici.org stiglo je prošle godine u lipnju pismo roditelja koje odlično ocrtava još jedan apsurd iz AZOOMZOS-ove zemljice Znanja. Pismo su prenijeli u cijelosti.

Koliko je bila bedasta ta odluka (nažalost, i ne samo ta) odgovorni još nisu uočili, pa smo i mi stoga odlučili podsjetiti javnost na nepotrebnu proizvodnju apsurda i problema, na štetu darovitih učenika. Ne dobiti niti jedan bod na račun iznimnih stvaralačkih i kreativnih sposobnosti, koje su izrijekom definirane u odgovarajućim propisima, te postignuća natprosječnih rezultata s tim u vezi, stvarno je pokušaj koračanja unazad. No nije problemu u tome da najodgovorniji pojedinci žele ići unazad, nego je problem što za sobom žele povući darovitu hrvatsku pamet.

Evo pisma:

Poštovani,

Jeste li znali da djeca koja su državni prvaci iz informatike ili astronomije ne dobivaju niti jedan bod za upis u srednju školu? Još uvijek se nadamo da se radi o propustu prilikom kreiranja Popisa predmeta posebno važnih za upis u srednju školu, a ne stavu da natjecanja iz astronomije ili informatike ne zaslužuju bodove jer u isto vrijeme (ni najmanje ne pokušavajući umanjiti nečiji trud ili talent) djeca koja su prvaci države u npr. badmintonu ili rolanju dobivaju tri boda?! I sad u nevjerici moram pitati po čemu neki sportski rezultat može biti vrijedniji za upis u, na primjer, prirodoslovno-matematički program gimnazije od astronomije ili informatike? Napominjem da se do ove godine natjecanje iz astronomije bodovalo kao natjecanje iz fizike i/ili geografije. Posebno je neobjašnjiva činjenica da se čak ni u e-matici niti ne prikazuje da su naša djeca uopće sudjelovala na bilo kakvom natjecanju! Napominjem da se radi o natjecanjima koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i po tome ih smatramo dijelom službenog/odobrenog obrazovnog programa. U isto vrijeme nevjerojatno je da nitko od uključenih u organizaciju i provedbu tih natjecanja, kao ni mentori ni profesori, nemaju pojma da se tako nešto dogodilo i uvjeravaju nas roditelje da je to nemoguće.

Nakon nekoliko e-mailova raznim pojedincima i službama (AZOO, MZOS) na koje uglavnom nismo dobili odgovore, shvatili smo da se nas roditelje očito ignorira te da se odgovornost prebacuje s jedne na drugu službu. No, koliko čujemo, ignorira se i nastavnike te sve ostale jer se svi ograđuju od tog problema. Pritom napominjem da se nastavnici ne usuđuju službeno reagirati iz straha od reakcija Ministarstva. Čak su do nas dospjele informacije da se planira ukinuti astronomiju kao izborni predmet!

Mi roditelji smatramo da je iznimno nepravedno zakinuti tu djecu jer su svojim iznimnim trudom, zalaganjem, ali i velikim znanjem (napominjem da se radi o gradivu koje nije obavezno, a time zaslužuju još veću pohvalu) ostvarila uspjeh i zaslužuju da im se to honorira barem tako da dobiju dodatne bodove za upis u srednju školu – kao što je to bilo i do sada.

Hrvatski srednjoškolci redovito ostvaruju zapažene uspjehe na međunarodnim natjecanjima iz astronomije i informatike iako su oba predmeta izborna. Ovakav propust najbolji je način da se to promijeni.

Bez zrna soli.