Informatička natjecanja moraju se vratiti onima koji su ih stvarali!

Početkom travnja 2012. netko se na sastanku u Ministarstvu oznanosti, obrazovanja i sporta usudio reći čelnicima Agencije da oni nisu pozvani birati suorganizatorsku udrugu za pripremu i provedbu natjecanja iz informatike putem javnih natječaja, jer to pravo pripada samo nacionalnoj udruzi, kao i u drugim područjima, poput matematike, zemljopisa i slično.
Bio je to tajnik ZRS-a, Zdravko Škokić.
Iako je sve bilo jasno izrečeno, iako su argumenti bivali sve jasniji, gospoda iz AZOO su se žalila da pritisak dolazi iz samo računalnog saveza, i nisu činila ništa tako da pomaka nije bilo.
Čak štoviše, pokušalo se umjesto nacionalne udruge instalirati neke sasvim druge ustanove koje s natjecanjima nemaju veze. Istina, pokušalo se isto tako ponovno zataškati slučaj uskraćivanja priznanja darovitim programerima, učenicima razredne nastave, koji su nakon trinaest godina pozitivne prakse, kao što su rekli neki roditelji, izbačeni iz natjecanja (dok ne upišu peti razred) u znak odmazde prema roditeljima koji su se žalili.
Mi zbognasovci u posjedu smo pisama svih dobronamjernih stručnih ljudi koji su se još prije dvije godine stavili u zašitu prava djeteta. Integralnu prpisku u periodu od ožujka do svibnja 2012. smo već donijeli u sklopu pisma predsjedniku Republike Hrvatske. Stoga ovdje izdvajamo jedno pismo roditeljima informatičkih natjecatelja, ministru MZOS-a, predsjedniku Vlade RH, zatim Predsjedniku države i zlatnim olimpijcima i mentorima te nekim natjecateljima, koje je, upravo u tim glavnim crtama, 5.4.2012. bilo izgovoreno i predano u MZOS-u radi lakšeg pamćenja izgovorenih rečenica.
Evo pisma:
datum: 8. svibnja 2012. 23:20
predmet: Re: Informatičko natjecanje
poslao/la: zrs.hr
Poštovani i dragi roditelji,

svi mi koji se bavimo poticanjem darovitosti u učeničkoj informatici i računalstvu moramo se uvijek i iznova pokloniti vama i vašoj djeci, darovitim informatičarima, i dosljedno činiti sve kako biste imali našu stvarnu potporu i kako bismo vam bili od barem neke posve mjerljive koristi.

Mi u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom računalnom savezu činili smo to uvijek najbolje i najviše što smo znali i mogli. Stoga i ovog puta podržavamo sve vaše napore da se u natjecanjima u informatici osigura puno poštivanje učeničkih prava na priznanje za uistinu postignuti rezultat, kao prvi i najvažniji uvjet bez kojeg nema  potrebe za razmišljanje ni o kvaliteti zadataka, kao ni o drugim važnim aspektima stručne provedbe natjecanja.

S tim u vezi smatramo da najodgovorniji obnašatelji državne vlasti moraju brzo djelovati te smo i s naše strane učinili sve da im o tome već više puta iznesemo naše jasno stručno stajalište. Ako se bude uistinu brzo djelovalo onda se pogreške mogu i utvrditi i ispraviti u roku od nekoliko tjedana, a prije podjele ovogodišnjih Oskara znanja, i tako izbjeći nove nepotrebne probleme. Pritom valja uočiti i učiniti slijedeće:

1. Ustav RH nalaže da djecu moraju štititi svi, a posebno država (čl. 62, 64). Međutim, u natjecanjima iz programiranja u informatici (Primjena algoritama), u zadnje tri godine uskraćena su prava osmorici učenika (Dominik Fistrić i dr.), samo na državnoj razini. Bilo je i mnoštvo drugih propusta na svim razinama, pa je i javnost uočila da je natjecanje dotaknulo dno dna.

2. Sve greške se moraju ispravljati, a ne prikrivati. Stvarni rezultati koje su učenici postigli, bez obzira na kasnije pogreške odraslih, ne zastarijevaju, tako da svi oštećeni učenici mogu i moraju naknadno dobiti sva zaslužena priznanja. Ustanove koje skrbe o djeci moraju sve činiti u njihovom najboljem interesu, a o čemu je već u konkretnim slučajevima morala biti upozorena AZOO.

3. MZOS treba odmah osnovati povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka i organizatora natjecanja s iskustvom, najboljih olimpijaca i najistaknutijih mentora. Zadaća povjerenstva treba biti da u roku od 10 dana utvrdi sve pogreške, osobito pogrešnih ljestvica konačnog poretka na svim razinama, ali i drugih mogućih propuste i nepravilnosti, uz istodobno predlaganje MZOS-u sasvim konkretnih mjera za njihovo otklanjanje od strane AZOO.

4. Ukoliko AZOO greške ne ispravi, MZOS ima na raspolaganju i mogućnost da ravnatelju AZOO odbije njegovo privremeno izvješće (14.2 Upute)

5. Prilikom imenovanja Državnog povjerenstva za šk.g. 2012./2013., MZOS treba dati suglasnost za suorganizatorsku udrugu samo onoj nacionalnoj udruzi koja ima potrebno iskustvo i reference, a to je jedino HSIN. AZOO ne treba objavljivati nikakve natječaje, niti ima logike da se na natječaje javljaju lokalne udruge, pa čak ni ZRS, bez obzira na naše sjajne rezultate. Na isti način na koji HMD suportira matematička natjecanja ili HGD geografska natjecanja tako i HSIN kao nacionalna udruga to treba činiti za natjecanja u informatici. Napokon, bilo bi dobro da svi već jednom naučimo da ‘igru’ vodi MZOS u sklopu Vlade RH i da u ovom slučaju u interesu nacionalnog informatičkog brenda trebaju donijeti jasnu odluku o tome da posao povjere upravo nacionalnoj udruzi koja je to natjecanje i počela stvarati prije gotovo dvadesetak godina. Ujedno, prilikom davanja suglasnosti na prijedlog imenovanja članova novog DP-a, za natjecanja u šk.god. 2012/13., treba voditi računa da se suglasnost može dati samo onim osobama koje u posljednje tri godine nisu sudjelovale u stvaranju ovakvog neodrživog stanja.

Uočavanje i ispravljanje grešaka je itekako dobar način za dokazivanje stvarne privrženosti i poštivanja obveze rada i djelovanja u najboljim interesu djece i mladeži.

Uz zahvalu zlatnim i srebrnim olimpijcima odnosno najboljim mentorima i mladim natjecateljima koji su izrazili solidarnost sa svojim mlađim kolegama i njihovim roditeljima, te osobito uz zahvalu roditeljima na povjerenju, srdačno vas pozdravljam.
S osobitim poštivanjem,

TAJNIK ZRS-a:
Zdravko Škokić, dipl.ing.

Oni koji ne rješavaju problema i nisu korektni prema darovitoj djeci i mladeži, zaboravili su da sve kad tad izađe na vidjelo.

Neka im je sa srećom.