Najava broja 7

Zaštita prava djece koja sudjeluju na natjecanjima postala je u studenom 2013. dijelom dnevnog reda Odbora za obitelj, mlade i sport Sabora Rebublike Hrvatske.

Narodni zastupnici, članovi odbora, zajedno s vanjskim ‘nesaborskim’ članovima, na slikovit način su osjetili u kakvoj su se situaciji nalazili daroviti najmlađi programeri na županijskom i državnom natjecanju 2012. i 2013. godine.

Svatko tko se otvorena srca uživio u uloge djece, mogao je u trenu razabrati što se našim darovitim programerima i njihovim mentorima događalo zbog začudnih i nepravednih poteza odgovornih koji su ih snašli.

Članovi odbora mogli su čuti i jasno razabrati dvije strane.

Stranu roditelja i djece te njihovih mentora, koju je zastupao tajnik Zagrebačkog računalnog saveza Zdravko Škokić.

I stranu Agencije za odgoj i obrazovanje odnosno državnog povjerenstva za provođenje natjecanja u informatici, koju su zastupali gospodin ravnatelj Vinko Filipović u pratnji Antonele Nižetić Capković.

Iako ovaj odbor nije mogao “ići na teren” Odbora za obrazovanje i znanost i donositi zaključke umjesto njega, pokazao je da u upravi postoje pojedinci koji su spremni djelovati brzo u maniri pravih službenika, i koristiti svoja ovlaštenja kako bi bili na usluzi svojim građanima, djeci i obiteljima i trasirali put rješavanju problema.

Saborski odbori koji su prvi morali reagirati, sada gledaju u leđa Odboru za obitelj i mlade.

NOVA TV se uključila i najavila nove “Provjerene priče”, među kojima će se uskoro naći i komadić naše.

Zašto je sve išlo tako sporo i zašto je dio obrazovne administracije u izvršnoj i agencijskoj vlasti, zajedno s Pravobraniteljicom za djecu koja je inicirala izmjenu posve jasnih i nedvosmislenih pravila “ako bi bila nejasna”, bio potpuno neučinkovit, zaključite sami.

I zašto su se zatim u ovu prejednostavnu priču morali uključivati i narodni zastupnici, saborski odbori, pa čak i HRVATSKI HELSINŠKI ODBOR, pokušat ćemo rasvijetliti u ovom broju.

Zamislite, stotine i stotine papira da bi se pokazalo i dokazalo da odredba ‘po razredima’ nedvosmisleno znači da se istoj ljestvici poretka ne smiju nalaziti učenici različitih razreda!

I što nekima još uvijek nije jasno.

Jadna naša djeca!