Pravilnici se moraju poštovati, greške ispravljati! Cijenjeno ministarstvo, hoćete li napokon riješiti ovaj trivijalni problem?

Ispričavamo se što još nismo obavijestili čitatelje i o ovom pokušaju da se našem ministarstvu obrazovanja pomogne riješti problem pogrešno evidentiranih učeničkih rezultata. Zatrpani smo materijalima i ne stignemo sve obraditi, pogotovo složenije materijale koji zahtijevaju provjeru vjerodostojnosti. Svi već znadete da je državno povjerenstvo iz informatike zadnje tri godine pogrešno evidentiralo rezultate.

Što se događalo?

Ljestvice poretka sastavljane su ‘po dobnim skupinama’, a ne prema striktnoj odredbi ‘po razredima’. Iz tog razloga evidentirani rezultati nisu identični s onima koji su u stvarnosti postignuti. Naprimjer, najbolji učenici  drugih, trećih ili četvrtih razreda, umjesto priznanja za prvo mjesto, bili su proglašeni drugoplasiranim, trećim ili petim, pa ček i šestim. Zašto? Zato jer su se na ljestvici poretka uz njih protupropisno nalazili i učenici drugih viših razreda osnovnih škola. Dakle, sve se to zbivalo po završetku rješavanja zadataka i po završetku bodovanja. Bodovi su točno uneseni, ali je redoslijed učenika nakon natjecanja pogrešno (protupropisno) evidentiran! Učenici su dobijali pohvalnice za sudjelovanje umjesto priznanja za postignuti rezultat od prvog do trećeg mjesta ili priznanje za drugo i treće mjesto umjesto priznanja za prvo mjesto. A onaj tko nema priznanje za prvo mjesto nije mogao dobiti ni tzv. Oskara znanja. Na stranu što je Oskar znanja u biti bezimeni kipić koji sam po sebi pokazuje kakav je stvarni odnos ‘agenata’ prema darovitima, ali i takakv kakav je, mora doći u ruke onima koji su ga uistinu zaslužili! Na traženje roditelja polovicom studenog 2011. u ovaj trivijalni problem su se izravno uključili i ljudi iz Zagrebačkog računalnog saveza. Dobitnici su najviših gradskih priznanja, jedina udruga u povijesti kojoj je to uspjelo, i red je bio da bez oklijevanja budu dosljedno uz darovite i njihove obitelji. Sačinjeni su mnogi dokumenti, a mi izdvajamo pismo ministru Jovanoviću iz svibnja 2012. u kojem su dostavili i zacrvenili sve pogreške u ljestvicama poretka te si dali truda da pošalju i ispravljene ljestvice, ne bi li kojim slučajem, pomogli da se problem što prije riješi.

Protupropisne i netočne ljestvice poretka od 2010. do 2012.

Ispravljene ljestvice poretka od 2010. do 2012.

No ministar je ostao gluh i slijep na njihova traženja! Nažalost!

Kako se bližila središnja državna svečanost s podjelom Oskara znanja pobjednicima, a bilo je još uvijek vremena da se greške isprave, tajnik ZRS-a je poslao i svoj drugi po redu telegram gospodinu Ministru:

Uskraćivanje prava darovitim informatičarima, na listi državnih prvaka ni ove godine ne nalaze se svi državni pobjednici!

Poštovani  gospodine Jovanović!

Dana 22.3. u 12:57 sati, uputio sam Vama na ruke telegram broj 427 u vezi s višegodišnjim presedanom u najkreativnijem dijelu natjecanja iz informatike, programiranju.

U zadnje tri godine devetorici učenika uskraćena su priznanja, od čega petorici pobjednika.

Iako učenički rezultati ne zastarjevaju, smatram da ste već morali dobiti točnu informaciju o ovom problemu (dopis 050-01/12-01/1080, BROJ: 50302-21-12-1 od 6.3.2012, zatim „Uskraćivanje prava darovitim informatičarima, žurna obavijest“ Br. 43/2012 od 17.5., podnesak Klasa: 050-01/12-01/1080 Urbroj: 50302-17-12-2 od 5.6. i drugi dopisi).

JER, KAKO ĆETE KAO MINISTAR ZAŠTITI DJECU, AKO NI NEMATE INFORMACIJU DA SE PRAVILNIK NIJE TRI GODINE POŠTOVAO PA SU DJECA OSTALA BEZ ZASLUŽENIH PRIZNANJA?

Čemu služe državna natjecanja u kojima oni najbolji ne mogu dobiti ni priznanja za rezultat koji su uistinu postigli?

Umjesto da se obveže AZOO na ispravljanje grešaka i striktno poštivanje DVA RETKA PRAVILNIKA, savjetnici iz MZOS u dogovoru s AZOO ‘očekuju rješenje problema…’.

No problem nije riješen, na web stranici AZOO 4.6.2012. je objavljena lista državnih prvaka (bez učenika kojima su uskraćena priznanja o kojima sam vam pisao), a službeni pozivi za središnju svečanost u subotu 16.6. smiju se poslati samo evidentiranim državnim prvacima.

Iako su dvojica najmlađih učenika (I. Jambrešić, D. Lendvaj) upravo dobila pozive, svi oni su ustvari ponovno zaobiđeni jer njihova pobjeda nije evidentirana na ljestvicama poretka i nisu dobili priznanja za prvo mjesto i još uvijek se ne nalaze na listi državnih prvaka, Državni prvaci .PDF 205kb http://www.azoo.hr/images/drzavni_novoooo.pdf.

Povrh svega iz AZOO i nakon 14 mjeseci pristižu očitovanja u kojima oni i dalje tumače nemoguće i pišu ‘o svemu i svačemu’, samo ne o činjenici da je poglavljem pravilnika Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja eksplicitno određeno da se ljestvica poretka za kategorije natjecanja iz programiranja mora izraditi PO RAZREDIMA, što se uredno činilo od 2000. do 2009.

Ima li veće sramote od činjenice da se na listi državnih prvaka ni ove godine ne nalaze svi državni pobjednici, a nepravde prema prvacima Josipu Klepecu iz 2010., Dominiku Fistriću iz 2011. i 2012., te njihovim kolegama M. Prološčiću, T. Babiću, Lovri Kalinovčiću i drugima, još nisu ispravljene!  

Stoga smatram da je zadnji trenutak da se nakon četrnaest (14) mjeseci lutanja, ravnatelj AZOO, gospodin Filipović, smjesta ogradi od propusta DP-a i tajnice Knezović, da ih smijeni i napokon u cjelini ispravi sve pogreške, te da se ispriča darovitim informatičarima i hrvatskoj javnosti, ili da u protivnom, i sam podnese ostavku!

Gospodine Ministre!

I vi i Hrvatska vlada, morali bi imati podatke o svim svojim državnim pobjednicima, zar ne?

Pokušaji da se Oskari znanja neevidentirano podijele ne vode k tom cilju.

Očekujući da Vas ova brzojavka, koju Vam i ovaj put šaljem na ruke, ‘ne zaobiđe’, nadam se žurnoj reakciji.

S poštovanjem,  

Zdravko Škokić, tajnik ZRS-a

Nikakve reakcije, pa tako ni žurne, iz resornog Ministartva nije bilo. Nisu našli dovoljno razloga kako bi se borili za dobro djece.

Mi ipak vjerujemo da djeca nisu sama i da postoje državni dužnosnici koji će reagirati. Prostranstva bešćutnosti su alternativa za koju ne želimo ni čuti!