U tri godine uskratili pet prvih, dva druga i dva treća treća mjesta

Prije dvije godine učenik osnovne škole iz Vrbovca Josip Klepec pohađao je četvrti razred. Ovaj iznimno daroviti programer uspio se kao jedan od dvojice četvrtaša plasirati na državno natjecanje i tamo pobijediti svojeg vršnjaka Marka Prološčića iz Našica. No voditelj natjecanja Vinko Petričević rangirao ga je najprije zajedno s petašima i šestašima, a nakon toga ga je stavio na ljestvicu poretka zajedno s petašima. Na taj način je Josip bio proglašen trećeplasiranim među petašima, a ne prvim među četvrtašima. Državno povjerenstvo taj propust svojeg voditelja natjecanja za Logo Vinka Petričevića nije zamijetilo. Osim što je bio oštećen Josip, oštećen je i njegov vršnjak Marko Prološčić iz Našica koji je morao biti proglašen drugim među četvrtašima, a ne petim među petašima. Učenik Tomislav Babić, 5.r. iz Zagreba, bio je zapravo treći među petašima, a ne četvrti, kako je protupropisno bio ‘odredio’ voditelj natjecanja.

Priči ovdje nije kraj. Godinu dana kasnije ista se stvar dogodila Dominiku Fistriću. Umjesto da ga se proglasi pobjednikom za četvrte razrede, Dominik je još uvijek zapisan kao treći među petašima. Tu priču, koja je prerasla u slučaj, donijeli smo u prvom broju.

Nažalost, uskraćivanje učeničkih prava nastavilo se još snažnije i ove godine. Učenik trećeg razreda Ivan Jambrešić, proglašen je šestim među petim razredima, iako je prema propozicijama morao biti proglašen pobjednikom među trećašima. Ivan je drugi trećaš kojem je to uspjelo u povijesti, a prije njega je to uspjelo Matiji Mariću iz Slavonskog Broda davne 2004. godine. No to nije sve! Umjesto proslave novog rekordera i najmlađeg pobjednika u povijesti svih državnih natjecanja, Dorijana Lendvaja iz Popovače, neodgovorni i neosjetljivi organizatori su na kraju natjecanja sami sebe hvalili i bili si odlični, a Dorijan je ‘završio’ na petom mjestu.

Ali ni to nije sve! Dan ranije ponovno je ‘nagrabusio’ Dominik Fistrić. Taj talentirani dečko proglašen je drugim među petašima, a njegov prijatelj Lovro Kalinovčić trećim, a Valentino Vukelić iz Zadra četvrtim. I opet su prekršene propozicije jer se na listi s petašima našao četvrtaš, ovaj puta izvrsni Martin Josip Kocijan iz Čakovca koji je morao biti zasebno rangiran kao pobjednik za četvrte rezrede.

Jedan olimpijac bi na to sve rekao: „Ako je Dominik Fistrić prošle godine iz Loga bio treći među petašima, a ove godine prvi među petašima, zaključujem da je pao razred i ujedno malo napredovao u programiranju u Logu.“ Šala je simpatična, za razliku od otužne liste oštećenih koja se bitno povećala. Ukupno je uskraćeno pet prvih mjesta (Josip Klepec 2010., dvaput Dominik Fistrić 2011. i 2012., te Ivan Jambrešić i Dorijan Lendvaj 2012.), zatim dva druga mjesta (Marko Prološčić 2010. i Lovro Kalinovčić 2012.) i dva treća mjesta (Tomislav Babić 2010. i Valentino Vukelić 2012.), a Martin Josip Kocijan dobio je priznanje za pobjedu u razredu ‘do 5. razreda’, koji ne postoji, umjesto za pobjedu za svoj 4. razred, koji pohađa.

Ako je najodgovornijima još uvijek malo, onda neka ne mijenjaju dobitnu ekipu. Hoćemo li čekati stotku u pogreškama? Dominik Fistrić je ostvario tri pobjede, a dvije su mu još neevidentirane!

Postavlja se pitanje imaju li dužnosnici u Ministarstvu i Vlada Republike na čelu s Predsjednikom, uopće pravo znati tko su stvarni državni pobjednici, ili je dovoljno da se natjecanja završe, a sve drugo je nebitno?

Nisu li daroviti učenici strateški nacionalni resurs, bez obzira što ih neki tretiraju kao brojeve? Ipak, netko je odlično rekao da su stvarni učenički rezultati (unatoč pogreškama u njihovom kasnijem evidentiranju) vječni, kao i mudrost, a nažalost i glupost .