DAROVITI INFORMATIČARI KOJIMA SU USKRAĆENA PRIZNANJA JOŠ UVIJEK NISU UVRŠTENI NA LISTU DRŽAVNIH PRVAKA

Nakon što je u prošloj godini nekoliko puta pisao tadašnjem gospodinu Ministru i gospođi premijerki, najbolji osnovnoškolski natjecatelj u povijesti Hrvatske, i osvajač zlatne olimpijske medalje, Ivica Kičić, sada već uspješni sudent Fizike na PMF-u, obratio se i novom Ministru, gospodinu Jovanoviću.

Namjera mu je bila pomoći državnoj upravi da konačno uoči propuste svojih administrativaca u državnim natjecanjima kako bi se nepravda prema njegovim nasljednicima ispravila. Na kraj pameti mu nije bilo da će samo pola godine nakon njegovog pisma, umjesto ispravljanja pogreški, biti donesene propozicije koje će uvesti ‘veliku novost’ kako bi se prikkrile stare pogreške. Naši kreativci i agencije i DP-a su se dosjetili kako objasniti da su se ljestvice poretka morale napraviti ‘po dobnim skupinama’, a ne ‘po razredima’ (kako je odavno pisalo u propozicijama). Umjesto izvrsne odredbe ‘po razredima’, koja je u ljestvcama poretka zapravo štitila i najboljji interes učenika, uvedena je odredba ‘po dobnim skupinama’. Tako sada imamo osam dobnih skupina, a u svakoj skupini je po jedan razred. Eto, naši specijalisti su sada otkrili i epohalni izum – dobnu skupinu u kojoj i nema skupine. Ako niste znali, dobna skupina i pojedinačni razred su istoznačnice.  Povrh svega ona najmlađa dobna skupina je sada zatvorena za učenike nižih razreda, umjesto ‘do 5. uključujući i peti’, naziv dobne skupine je sada ‘5. razred’. Time su dvojici namlađih pobjednika u povijesti, te mnogim drugim darovitim četvrtašima, u biti zabranili nastup na državnom natjecanju. Jesu li svjesni mnogi dragi ljudi kako pomaganjem takvim organizatorima, i sami postaju saučesnici u postupanju protiv najboljeg interesa djeteta.

A sve pod parolom: “Možeš ti biti darovit koliko god hoćeš, ali natjecat ćeš se onda kada ti ja kažem! A uskraćena priznanja ne kanimo vam milom dati.” Je li to ispravno prosudite sami, a mi donostimo otvoreno lipanjsko pismo Ivice Kičića.

Šalje: Ivica Kicic <ivicakicic@gmail.com>
Datum: 15. lipnja 2012. 18:37
Predmet: LJESTVICE PORETKA NISU ISPRAVLJENE, A DAROVITI INFORMATIČARI KOJIMA SU USKRAĆENA PRIZNANJA JOŠ UVIJEK NISU UVRŠTENI NA LISTU DRŽAVNIH PRVAKA
Prima: zeljko.jovanovic@mzos.hr, ured@mzos.hr, sarasanela.butorac@mzos.hr
Kopija: predsjednik@vlada.hr, ured@predsjednik.hr, info@zbognas.org

IAKO ISPRAVLJANE GREŠAKA NIJE ZABRANJENO, NEGO JE ČAK POŽELJNO, LJESTVICE PORETKA NISU ISPRAVLJENE, A DAROVITI INFORMATIČARI KOJIMA SU USKRAĆENA PRIZNANJA JOŠ UVIJEK NISU UVRŠTENI NA LISTU DRŽAVNIH PRVAKATAKO DA NE POSTOJI OSNOV ZA DOBIVANJE OSKARA ZNANJA Poštovani Ministre Jovanoviću,

prošlo je gotovo godinu i pol dana, a nepravde prema darovitim informatičarima, programerima, nisu ispravljene.
Nepoštivanjem propozicija i pogrešnim evidentiranjem rezultata najbolji učenici nisu dobili priznanja za postignute rezultate.

U biti je riječ o nevjerojatnom banalnom administrativnim propustu. U natjecanjima iz programiranja prije dvanaestak godina uvedena je odredba da se ljestvica poretka izrađuje PO RAZREDIMA. Tadašnji profesori i organizatori učinili su perfeknu stvar, poštujući najbolji interes djeteta. Stoga od 2001. imamo i najmlađe pobjednike, učenike nižih razreda osnovnih škola, od kojih je većina kasnije dogurala do olimpijske reprezentacije.

Ti podaci su javno dostupni, evo nekih linkova:
2001. http://www.hsin.hr/dmih01/rezultati_baspas.html
2003. http://www.hsin.hr/dmih03/rezultati/osnovnoskolska_skupina/basic_pascal.html
2004. http://www.hsin.hr/dmih04/rezultati/osnovnoskolska_skupina/basic_pascal.pdf
2005. http://www.hsin.hr/dmih05/rezultati/basic_pascal.html
2009. http://www.hsin.hr/dmih09/rezultati.php?kategorija=logo
http://www.hsin.hr/dmih09/rezultati.php?kategorija=basic_pascal_c_cpp .

Od 2010. godine Pravilnik se ne poštuje, o čemu svjedoče sljedeći primjeri gdje se na istoj ljestvici poretka nalaze učenici različitih razreda,  što je u suprotnosti s odrebom ‘PO RAZREDIMA’:
http://www.azoo.hr/images/stories/dokumenti/informatika2010/LOGO-osnovne_skole.pdf
http://www.azoo.hr/images/Natjecanja_2011./INFOKUP2011-drzavno_natjecanje-sluzbeni_rezultati.pdf
http://www.azoo.hr/images/Natjecanja2012/INFOKUP2012_rezultati.pdf .
.
Te 2010. godine, Agencija za odgoj i obrazovanje je za suorganizatorsku udrugu izabrala tek osnovanu udrugu DUMP iz Splita, a iz Pravilnika je tijekom natjecanja izbačena odredba da predsjednik povjerenstva mora biti osoba s iskustvom u informatici.

Posljedice su vidljive, po prvi put u povijesti poništena su cijela natjecanja, a tri godine najbolji učenici ne mogu dobiti ni ispravna priznanja za rezultate koje su postigli. U ljestvicama poretka počeo se, umjesto pojedinačnih razreda, a u skladu s odredbom PO RAZREDIMA, pojavljivati razred ‘DO 5. RAZREDA’. Jasno je da razred ‘DO 5. RAZREDA’ ne postoji i da je to, osim što je izvan svake logike, i protupropisno.

Najbolji programeri stoga nisu ni upisani na skupnu tablicu državnih prvaka, kao što pokazuje primjer iz 2012. godine. Osim što se pojavljuje nepropisni razred (DO 5. RAZREDA), nedostaju D. Fistrić u kategoriji C++ te Dorijan Lendvaj i Ivan Jambrešić u kategoriji Logo, a Martin Josip Kocija je pobjednik za 4. razred, a ne kako piše ‘DO 5. RAZREDA’:
http://www.azoo.hr/images/drzavni_novoooo.pdf .
Na isti način nedostaju podaci za državne prvake za 2010. i 2011. (J.Klepec i D. Fistrić).

Poštovani gospodine Ministre,

mislim da sam Vam dao dovoljno podataka. I ja sam bio državni prvak kao učenik 4. razreda, davne 2003., što mi je bila velika motivacija za daljni rad, a odredba PO RAZREDIMA pojavljivala se u pravilniku svih ovih godina.

Sutra ću primiti priznanje za međunarodne uspjehe koje sam postigao prošle godine, za zlatnu medalju na informatičkoj olimpijadi te za brončanu medalju na matematičkoj olimpijadi.

Stoga Vas molim da omogućite mojim nasljednicima da barem naknadno dobiju priznanja za stvarno postignute rezultate. Njihova imena moraju se trajno nalaziti u službenim dokumentima, i ljestvicama poretka za pojedinu godinu, ali i na skupnoj tablici državnih prvaka za sve predmete.

Oskar znanja je statua koja mogu dobiti prethodno registrirani državni prvaci, i ne može se dijeliti usput, bez propisane evidencije.

Srdačno Vas pozdravljam! S poštovanjem, Ivica Kičić
student PMF-a u Zagrebu