Propozicije se moraju primjeniti, a ne promijeniti!

Roditelji najboljih programera kojima su uskraćena priznanja tijekom 2011. su se često pitali “kako je moguće da umjesto odgovora MZOS-a, uzastopno dobijamo tek proslijeđene odgovore AZOO, na čije postupanje smo se žalili”. Takva praksa srednjih MZOS slojeva se nastavila, i umjesto odgovora Kristijanu Burniku, u svibnju je stigao tek proslijeđeni i nepotpisani odgovor, satavljen od tajnice državnog povjerenstva, Željke Knezović, koja je, zajedno s cijelim povjerenstvom, upravo najodgovornija za sve učinjene propuste i nepravde prema najmlađim programerima. Osobe, koja je prije nekoliko dana na www.Infokup.hr objavila ‘nove propozicije’ o informatičkim natjecanjima, pokušavajući zataškati propuste državnog povjerenstva u zadnje tri godine.

Ujedno je u tim propozicijama navela pododredbe Uputa za sva natjecanja i smotre (točka 1.10.1.) koje nisu postojale. Vrlo jeftino je pokušala ‘sugerirati’ i javnosti i svojim šefovima te financijeru, kako je rečenica  iz točke 1.10. da ” sudjelovanje u natjecanju mora proizlaziti iz redovitog programa” zapravo restriktivna prema učenicima. Iako se učenici oupće ne spominju u toj odredbi (bit je posve drugačija), tajnica i ‘njeno’ povjerenstvo netočno sugeriraju upravo suprotno. I opet pogrešno i zlonamjerno tumače da iz točke 1.10. proizlazi skrivena zabrana učenicima nižih razreda koji u skladu s tom točkom (???) ne smiju pristupiti državnim natjecanjima. A slijepcu je jasno da u poticanju darovitosti ne smije biti nikakvih restrikcija, a pažljivim čitačima još jasnije da u središnju pažnje mora biti odredba u kojoj se spominju učenici, i gde piše “načelo vlastitog odabira učenika”. Ne bismo se ni malo začudili da uskoro osvanu i ‘promjene preko noći’ čak i u Uputama za sva natjecanja i smotre, te da se sugerirajućim zahvatima uprava ta neistina pokuša prodati za istinu.

Na sreću istina je potpuno drugačija!

Propozicije se moraju primjeniti, a ne promijeniti, odnosno primjenjivati, a ne promjenjivati, o čemu je još u svibnju gospodin Burnik pisao i novom Ministru. Čak je u dobroj vjeri poslao i dokumente:

Dodjeljena priznanja i pohvalnice suprot Pravilniku

Priznanja koja se moraju dodijeliti sukladno Pravilniku

Svima, koji su malo bolje upućeni, jasno da su naši vrli administrativci od 2010. do 2012. naprosto prepisivali LISTE POZVANIKA i u njih upisivali bodove ( o tome postoji cijela knjiga pisama nadležnima). Međutim, prisjetim se suštine propozicija: liste pozvanika uvijek su nastajale prema skupinama u kojima učenici rješavaju jednake zadatke, tzv. dobnim skupinama. Nekoć, u samim počecima natjecanja, svi osnovci su rješavali iste zadatke, ili su postojale samo dvije dobne skupine sa istim zadacima, do 6. i sedmi i osmi, a plasman se uvije određivao prema istoj odredbi koja nalaže izradu ljestvice poretka PO RAZREDIMA. Upravo tu, potpuno jednostavnu, kao što bi rekao jedna ogorčeni roditelj, ‘do bola trivijalnu’ odredbu propozicija, koja nalaže da se u natjecanjima iz programiranja ljestvica poretka mora sačiniti PO RAZREDIMA, tajnica povjerenstva Željka Knezović, bivša predsjednica povjerenstva Zlatka Markučič i cijelo povjerenstvo s novim predsjednikom Bukvićem (čast iznimkama), najprije su zaboravili, a onda i naprasito odbili primjenjivati. A još uvijek sjede u povjerenstvu! Sjede li uz potporu Ministra Jovanovića, ili su se možda ipak samoproglasili članovima, pokazat će vrijeme…

No za početak su u propozicije, u dio kojim se propisuje plasman, ugradili dobne skupine umjesto razreda i time samo potvrdili da tri godine nisu poštivali tadašnje propozicije. Smiješno, zar ne?

Evo pisma:

KRISTIJAN-BURNIK-PISMO-MINISTRU-18-05-2012

From: Kristijan Burnik <kristijanburnik@gmail.com>
Date: 2012/5/18
Subject: Umjesto odgovora na e-mail od 7.5. proslijeđen mi je dopis AZOO bez klase, pečata i potpisa u kojem dominira neistina i nepoznavanje pravilnika
To: ured@mzos.hr
Cc: zeljko.jovanovic@mzos.hr

Poštovani gospodine Ministre!

Dobivši uradak autorice dokumenta Željke Knezović (bez KLASE, pečata i potpisa odgovorne osobe AZOO), a koji je u ime MZOS-a proslijedila Katja Vujasinović, mag. cult. Savjetnica u Kabinetu ministra, ostao sam iznenađen do koje mjere se šire neistine i iluzije, a riječ je o predmetu od svega jedne rečenice utvrđene Pravilnikom na koju se vješto izbjegava očitovati budući nije ispoštivana, tj. nije primjenjena po završetku natjecanja već drugu godinu zaredom. Iz uratka je vidljivo slijedeće:

  1. glavne osobe natjecanja još uvijek ne razlikuju dobnu skupinu od kategorije natjecanja,
  2. svjesno preskaču poglavlje Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja gdje stoji odredba PO RAZREDIMA, koja je konstanta u svim propozicijama od 2001. godine,
  3. ne znaju (??!!), ili se prave da ne razumiju, da ta odredba po razredima ne znači ‘po dobnim skupinama’ ili ‘prema načinu pozivanja’,
  4. ne znaju da se za sudjelovanje dijele pohvalnice i zahvale (Upute, članak 12.1.), a da se priznanja mogu dijeliti samo za postignuti rezultat odnosno za osvojena prva tri mjesta, i to po završetku natjecanja (Upute, članak 12.1.).
  5. ne znaju da ni jedan učenik ne može automatski biti proglašen pobjednikom, prethodno se mora izboriti i biti pozvan, te pristupiti državnom natjecanju, a u povijesti je bilo slučajeva da se i samo jedan petaš uspio kvalificirati za državno natjecanje. Poglavlje Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja je obvezujuće i ne smije se preskakati pri utvđivanju ljestvice poretka. U kategoriji natjecanja iz programiranja (Primjena algoritama) ljestvica poretka mora se napraviti po razredima, a u kategoriji Osnove informatike po vrsti škole. Citat: 

„Povjerenstvo nakon vrednovanja učeničkih rješenja izrađuje privremenu ljestvicu poretka po kategorijama i to za kategorije iz programiranja  po razredima, za osnove informatike srednje škole po vrsti škole (prirodoslovno matematičke gimnazije, opće jezične i klasične gimnazije i strukovne škole)“,

  1. Slikanje s najmlađim učenicima i prije nego što je natjecanje počelo i dodjela tzv. ‘Priznanja za izvrstan uspjeh i sudjelovanje’ koja nisu propisana nemaju svrhu (osim prikrivanja prošlih pogrešaka), stoga nisu rješenje problema.

                Točka 12.1. Uputa glasi: Učenici/ce koji/e na natjecanjima osvoje prva tri mjesta dobivaju       priznanja, ostali sudionici natjecanja dobivaju pohvalnice, sudionici smotri dobivaju     pohvalnice, a mentori/ce i organizatori zahvalnice.

  1. mi mentori sve više postajemo administratori, sastavljači žalbi i predstavki. Ima li to smisla ?
  2. zar je moguće da odgovorni i dalje upotrebljavaju nepostojeće nazive odnosnih pravila i propozicija poput „sukladno Posebnim uputama za provedbu natjecanja“. Posebne upute dio su Uputa za provedbu svih natjecanja i smotri u RH (točke 6. i 7.)
  3. Propozicije treba, ne promijeniti, nego primijeniti, razlika je samo u jednom slovu. A sa skenom potpisa Ministra nisu smjela biti dodjeljena ni priznanja ni pohvalnice suprot važećih propozicija (Privitak).
  4. Daroviti programeri moraju dobiti priznanja za stvarni rezultat koji su postigli (1. do 3. mjesto), a pobjednici povrh priznanja za 1. Mjesto moraju dobiti Oskara znanja. Propozicije se moraju poštivati. Primijeniti, a ne promijeniti!

Osim toga, zar je moguće u odgovoru MZOS-u (koji financira AZOO) napisati neistinu da su odgovori na žalbu uručeni na natjecanju? Na dan završetka natjecanja sam uputio dopis državnom povjerenstvu, ali i ministarstvu kako žalbe nisu riješene, a onda ponovno 7. svibnja podsjetio da još uvijek nema odgovora na žalbu. Do današnjeg dana to se nije promijenilo, već se svjesno i neistinito tvrdi da je sve u redu i da taj problem ne postoji, a pritom se dezinformira i MZOS. To je nedopustivo!

I smije li dopis u formatu .doc bez pečata i potpisa odgovorne osobe, kao i bez oznake KLASE, imati karakter službenosti?

Zar je moguće sastaviti dopis čiji je naziv datoteke „Odgovor MZOS-u na žalbu ZRS-a“, a u nazivu predmeta napisati: VEZA: e-mail od 7. svibnja 2012. upućen MZOS-u od Kristijana Burnika. Predstavke i žalbe sam pisao osobno kao mentor, a ne kao predstavnik ZRS-a (savez je stručan za organizaciju i poznavanje pravilnika, uputa i prakse, ali nikako nije u funkciji mentora koji piše žalbu).

Sličnu pojavu sam vidio i prošle godine kad je meni, Kristijanu Burniku, upućen dopis naslova „Odgovor na predstavku Gorana Žužića, daje se“(????!!!). Jasno, naknadnom provjerom sam ustanovio da olimpijski pobjednik Goran Žužić  nikada nije dobio odgovor na svoje pismo, o čemu se on pismeno očitovao.

Gospodine Ministre!

Zaustavite uništavanje mukotrpno stjecane razine informatičkih natjecanja u RH!  Molim vas, posvetite nam sat ili dva, uvjerite se osobno u točne informacije i prekinite kaos i nestručnost.

Zar je moguće da ponovno čitamo rečenicu poput citirane: „Inzistiranje na tome da se učenici proglase prvacima navedenog državnog Natjecanja za drugi, treći i četvrti razred osnovne škole značilo bi svjesno kršenje propisanih propozicija natjecanja i propisane procedure donošenja uputa za provedbu učeničkih natjecanja i smotri.“ – što je potpuna neistina i svjestan pokušaj obmane!

Ako u odredbi piše da se u natjecanjima iz programiranja ljestvica poretska izrađuje PO RAZREDIMA, a piše, onda se ljestvica poretka izrađuje po razredima! A tako je i bilo tijekom cijelog 21. stoljeća. Kakve veze ima procedura donošenja uputa s ljestvicama konačnog poretka? Dosta je više toga! Pravila su jednostavna, treba samo znati hrvatski jezik. Greške su očite, i moraju se ispraviti. Na to nas osim Ustava obvezuju i međunarodne deklaracije.

Na stranu sada što se u ‘odgovoru’ kojeg sam dobio ne spominje problem star šest godina, tako da najbolja mentorica u povijesti Hrvatske još uvijek nije dobila pravo na upotrebu imena i prezimena u tablici rezultata državnog natjecanja iz 2006. godine (još uvijek pored imena i prezimena učenika kojima je bila mentor ne piše njeno ime i prezime, nego znak ‘-‘). Odrasli mogu čekati.

Riješimo najprije naše najmlađe.

Ove godine zbog nepropisnih ljestvica poretka oštećeni su stvarni pobjednici Dorijan Lendvaj, 2.r iz Popovače, Ivan Jambrešić, 3.r. iz Zagreba (oba natjecatelja u kategoriji Primjena algoritama – Logo) i Domink Fistrić, 5.r iz Pušće (Primjena algoritama – BASIC/Pascal/C/C++).

Jasno, oštećeni su i drugi učenici čiji se plasmani moraju pomaknuti za jedno mjesto unaprijed.

Daroviti informatičari zaslužuju da i vi stanete uz njih zbog svega što im se radi nekoliko godina!

S poštovanjem,

Kristijan Burnik, mentor

Privitak:

–          Dodjeljena priznanja i pohvalnice za 2012. suprot Pravilnika u natjecanjima iz programiranja (kategorija Primjena algoritama),

–          Priznanja za 2012. koja se moraju dodijeliti sukladno Pravilniku