Ivica Kičić, jedan i osobit

Ivica Kičić je osobito ime u hrvatskom školskom sustavu. Završio je osnovnu školu Žitnjak i zagrebačku Petu gimnaziju, a sada je odličan student Fizike na PMF-u.

Još kao učenik četvrtog razreda počeo je s programiranjem i već na svojem prvom natjecanju iznenadio gotovo sve. U konkurenciji petaša i šestaša na županijskom natjecanju u BASIC-u osvojio je velikih 171 bod i drugo mjesto u Gradu Zagrebu. Odmah nakon toga dobio je svojeg prvog pravog menotra, Tibora Kulcsara, tadašnjeg najvrednijeg mladog mentora i tajnika UI Božo Težak.  Odmah nakon toga briljirao je na državnom natjecanju osvojivši prvo mjesto i u konkurenciji do šestih razreda i među četvrtašima. Od iduće godine zaredao je s pobjedama te ih do kraja osmog razreda ostvario ukupno devet. To je rezultat koji će teško itko ikada uspjeti nadmašiti. Ivica je bio fantastičan talent, ali i jako sposoban natjecatelj, s izuzetnom kondicijom i koncentracijom. Šira javnost to ne zna, no bilo je natjecateljskih subota kada je Ivica u jednom danu sudjelovao u pet različitih liga i rješavao po 26 zadataka. Krenuo bi ujutro u devet sati na FER-u s natjecanjem HONI i rješavao 6 zadataka. Nakon toga bi samo promijenio učionicu i prešaltao se na ZG. Informatijadu Božo Težak te nastavio s Logom i  BASIC-om za osnovce i riješio dva puta po pet zadataka. Budući da je satnica ukupnog natjecanja bila podešena da Ivica sve stigne, nakon toga bi pristupao natjecanju za mlađe juniore i na kraju za starije juniore, što je bilo još dva puta po pet zadataka.

Svojim rezultatima stalno je bio među deset najboljih srednjoškolaca te se s pravom očekivalo da će se već u osmom razredu izboriti za Izborne pripreme za nacionalnu reprezentaciju. No nije uspio, ‘ubila’ ga je neispavanost nakon jedine noći koju je navodno prespavao u hotelu. Te, 2007. godine državno natjecanje je bilo ‘tako dobro’ organizirano da zagrepčani nisu mogli spavati u hotelu Porin na Jakuševcu, stoga je i Ivica svaki dan morao putovati od Žitnjaka do Jakuševca i nazad.

Cijelo vrijem drugovanja s informatikom, Ivica iz ruku nije ispuštao matematiku, ali ni fiziku za koju je uvijek imao duboki osjećaj i nadu da je to izuzetno zanimljiv teren. Sudjelovao je i u natjecanjima iz matematike i iz fizike, i isto tako ostvarivao izvrsne rezultate, a u srednjoj školi je na natjecanja iz informatike dolazio bez posebnog intenzivnijeg pripremanja.

No, kada se izborio za nacionalnu reprezentaciju, jedne se godine odlučio žestoko spremiti za informatičku olimpijadu. I osvojio je zlato. To je Ivica Kičić, jedan i osobit.

Iako je bio fenomenalan natjecatelj, njegovi mlađi kolega pamte ga i kao izvanserijskog predavača. Bio je vrhunski talent za voditelje mladih, tako da je već u osmom razredu osnovne škole vodio napredne ZRSove radionice i kampove za mlađe kolege, ali i učitelje informatike, bio autor zadataka za natjecanja, a kasnije je bio istaknuti predavač na ljetnim i zimskim kampovima HSINa.

Unatoč brojnim obvezama još uvijek si priušti studentsko natjecanje u programiranju te rado i nesebično pomaže svojim mlađim kolegama.

Kako si se snašao na PMF-u, je li fizika ipak tvoj najdraži teren?

– Prebacivanje na fiziku je bila relativno brza odluka, tako da ću na ovo moći odgovoriti tek za nekoliko godina. Zasada sam jako zadovoljan sa studijem.

Znademo da si u informatici poosvajao sve živo. Prisjeti se svih svojih odličnih rezultata iz matematike i fizike:

-Iz matematike najbolji rezultati su mi bili u srednjoj školi 1. mjesto na Državnom natjecanju u prvom razredu i 3. mjesto u drugom, trećem i četvrtom razredu, a iz fizike 4. mjesto na državnoj razini u trećem razredu.

Pratiš li natjecanja u Hrvatskoj, i boli li te što je to natjecanje palo na tako niske grane?

– Pratim ih samo informativno, i nisam baš presretan s time što se događa. Nažalost, neki i dalje misle da je papir vrhunac tehnologije… vjerojatno iz razloga što i ne razumiju što računalo jest i kako se zbilja može iskoristiti.

Vidiš li nekog od mlađih informatičara koji će poput Luke Kalinovčića, Lovre Pužara, Goran Žužića, Stjepana Glavine, Ivana Katanića i tebe doći do novog olimpijskog zlata za Hrvatsku?

– Među trenutnim našim srednjoškolskim natjecateljima postoji mnogo kandidata za takve rezultate. Duboko sam uvjeren da će neki od njih uspjeti osvojiti zlato do kraja četvrtog razreda.

Imaš li vremena za društveni život, za izlaske, kako provodiš slobodno vrijeme?

– Neizbježno pitanje 🙂 Naravno da da, nisam robot. Ako nisam na faksu ili negdje vani, onda obično sviram gitaru, čitam, programiram nešto ili sl.

Ti si olimpijac s iskustvom sudjelovanja u najprestižnijim natjecanjima, uključujući i olimpijadu. Što bi savjetovao nadležnima s ciljem da se informatičkim natjecanjima u školskom sustavu RH vrati stari sjaj, u jednoj rečenici?

– Natjecanje ne služi tome da se održi, nego da stvori vrhunske genijalce.

Imaš li neku hrvatsku pobjedu koja ti je najslađa, ili možda najveći poraz, ako ga ima?

– Ne razmišljam uopće tako, nije mi toliki cilj pobijediti sunatjecatelje iz Hrvatske. Domaća natjecanja više smatram treningom za međunarodna.

Jesi li sudjelovao i osvojio neku financijsku nagradu na međunarodnim natjecanjima u programiranju, kada, na kojem natjecanju i koliko?

– Nisam ništa pretjerano osvojio. Postoje takva natjecanja, ali nikada ih nisam ciljano tražio. Nije ni tako jednostavno osvojiti neku nagradu, za to bih se trebao ozbiljno pripremati, odnosno, trošiti poveću količinu vremena, što namjerno nisam htio.

Koja bi međunarodna natjecanja u programiranju preporučio svojim mlađim kolegama?

– Google Code Jam, TopCoder, Codeforces, BubbleCup. Osim navedenih, na internetu postoje i mnoga druga manje poznata natjecanja. Bilo koje natjecanje može poslužiti kao jako dobra vježba.

Za kraj UspuTalka, evo i nekoliko jednosekundnih blic pitanja na koja te molim da odgovoriš kopiranjem jednog od dva ponuđena odgovora.

1. Vegeta ili vegetarijanka?

– vegetarijanka.

2. Pazin ili Žminj ?

– Pazin.

3. Misao u glavi ili novac u džepu?

– misao u glavi.

4. Turski marš ili grčki maraton?

– Turski marš.

5. Dida ili Frida?

– Frida.

6. Braća Dalton ili braća Kičić?

– braća Dalton.

7. Ljepota ili mudrost? 

– mudrost.

8. Stolno vino ili stolno računalo?

– Stolno računalo.

9. Amerikanac u Parizu ili francuskinja na plaži?

– francuskinja na plaži.

10. Vrabac u ruci ili Gobac na grani?

– vrabac u ruci.

11. Večernja haljina ili noćna košuljica?

– noćna košuljica.

12. Osnove informatike ili programiranje?

– programiranje.

13. Mjesec knjige ili godina ljubavi?

– godina ljubavi.

Uz zahvalu na razgovoru, molim savjet:

Je li lakše neki broj pomnožit s 0 ili ga oduzet od samog sebe?

– Pomnožiti s nulom.

Zašto?

– Zna se što se dobije kada se množi s nulom, ovo oduzimanje je komplicirano. Matematika se uči da si olakšamo probleme, koliko god to zvučalo krivo.

ZBOG NAS UspuTalk:

Šljondro Fromzagi