Osam žalbi i pet ogromnih dizanja bodova

Osim informatičkog povjerenstva za Grad Zagreb, koje je ‘svoj izum’ primjenilo još prošle godine, ove se godine i Državno povjrenstvo, tko zna, možda i na temelju ‘pozitivne zagrebačke prakse’ dosjetilo, da bi mogli zabraniti prisustvanje evaluaciji u programskom jeziku Logo. Šokirani mentori su bili prisiljeni uložiti protest i prigovoriti da takva odluka nužno stavlja pod upitnik regularnost natjecanja. Upozorili su da je odluka u suprotna i s vrlo korektnim odredbama Uputa koje vrijede za sva natjecanja i smotre, te zatražili obrazloženje. Evo žalbe na regularnost tog dijela natjecanja

Zalba-Logo-Evaluacija:

No odgovor na žalbu nisu dobili, a vrednovanje je napravio voditelj natjecanja u kategoriji Primjena algoritama – Logo Vinko Petričević sa svojim timom i bez prisustva učenika i mentora. Stoga su mentori bili primorani pisati ‘žalbe na neviđeno’ i tražiti da pregledaju učenička rješenja, njihova mala autorska programerska djela, tzv. izvorne kodove. Napisano je osam žalbi, a kod petorice zagrepčana su u vrednovanju kodova pronađene ogromne greške, u rasponu od 20 do 40 bodova. Prepravljane su liste konačnih rezultata, dopisivani bodovi, ispravljani redosljedi, a ‘kemijanje’ je trajalo do kasnih večernjih sati. A da je ispravljanje obavljano kako treba, u prisustvu mentora i učenika, žalbe bi zasigurno bile nepotrebne, jer bi se sve dvojbe riješile na licu mjesta. Tako bi sve bilo gotovo već do ručka, jer je samo natjecanje bilo završilo u 10:35.

U cijelom metežu i zbrci, čak je nakon zaključenog natjecanja zaostala i jedna lista rezultata pod nazivom: privremeni rezultati.

I onda, nakon što je jomedija bila završena, i nakon što je već svanulo i novo jutro, Državno povjerenstvo je ‘s visine’ u jednoj rečenici odgovorilo da je sve bilo u redu, točnije “vašu žalbu smatramo neutemeljenom”, jasno bez obrazloženja. Evo tog odgovora:

Koliko je smisla imalo ‘nonšalantno’ odbijanje prigovora najboljih mentora, i koliko je vjerodostojan bio voditelj natjecanja u Logu Vinko Petričević, prosudite sami.