Državni pobjednik za četvrte razrede proglašen je trećim među petašima

Dominik Fistrić, višestruki je pobjednik programerske lige MINI VIJUGA i Male programerske olimpijade. Kao učenik 4. razreda osnovne škole uspio se, između više od 40-tak četvrtašića, jedini plasirati na državno natjecanje 2011.godine. Ostvario je izvrstan tezultat, a šlampavi organizatori koji ne poznaju svoj vlastiti pravilnik (Propozicije), proglasili su ga trećim među učenicima petih razreda. Budući da je Dominik bio zapravo prvi, jer propozicije eksplicitno nalažu da se ljestvica poretka mora sačiniti po razredima, četvero ponajboljih mentora uputilo je žalbu u žalbenom roku. Državno povjerenstvo se postavilo ignorantski, a natjecanje je zaključilo s ovom pogreškom ne odgovorivši na žalbu  i time učeniku uskratilo pravo na priznanje i nagradu za stvarno postignuti rezultat te na Oskara znanja. Učenikov mentor, udruge i najbolji olimpijci te osnovnoškolski mentori, pisali su pritužbe, prigovore, predstavke i požurnice. No umjesto odgovora, MZOS im je naprosto prosljeđivao očitovanja onih na čiji su se rad žalili (AZOO). Roditelji su bili odlučni učiniti sve da se pogreška ispravi, a predmet se pod oznakama KLASA 050-0111-01 1915 i KLASA:050-01/11-01/29, nalazi u primopredajnoj dokumemntaciji između prošle i sadašnje vlade. Slučaj nije završen.

O ČEMU JE RIJEČ

Nekoliko primjera ispravnog postupanja u prethodnim godinama …

Izvod iz PROPOZICIJA (Pravilnika o natjecanju)

Zahtjev za Odvojeno vrednovanje DF 18 4 2011

Dominikov mentor, KRISTIJAN BURNIK 12 5 2011 Tajnici DPa

Umjesto odluke u žalbenom roku, stigao je odgovor Predsjednice DP-a Zlatke Markučič tek nakon pismene POŽURNICE. U odgovoru se nakon gotovo mjesec dana od završenog natjecanja, ovim odgovorom se zahtjev za odvojeno vrednovanje pokušao neistinito prikazati kao zahtjev za izmjenom propozicija koje nitko nije tražio niti su bile potrebne. U ovom dokumentu se prvi puta spomenula šampionska sintagma “kategorija starije dobne skupine”, koja ustvari predstavlja logičku besmislicu i pokazuje kako DP ne razumije elementarne stvari iz vlastitih propozicija natjecanja:

Budući da je dio obrazovne administracije, uključujući i MZOS, i dalje ostajao posve neosjetljiv na pisanja i traženja, i udruga i mentor i učenikova majka bili su se prisiljeni obratiti najvišoj razini izvršne vlasti u RH. Evo nekih dokumenata:

KRISTIJAN BURNIK – požurnica Vladi RH i odgovor Ureda Premijerke, početak lipnja 2011.

Nikolina Fistrić ŽUPANU ŽUPANIJE ZAGREBAČKE I UREDU PREDSJEDNICE VLADE, UOČI SVEČANOSTI i dodjele Oskara znanja, početak lipnja 2011.

Umjesto rješenja problema, a nakon višestrukog pritiska podnescima učenikove majke i udruge informatičara Božo Težak, stigao je i prvi odgovor iz MZOS-a. U odgovoru se prenose stajališta AZOO na čiji se rad žale oštećeni, pokazuje nepoznavanje propozicija natjecanja i iznosi ‘neka svoja logika’!? Ujedno se, po već viđenom modelu, insinuira da je učenikov mentor napustio Državno natjecanje ranije, pa mu se nije mogao uručiti odgovor DP-a. No, u laži su kratke noge, jer postoji cijeli autobus svjedoka da je učenikov mentor K.B., otputovao za Zagreb upravo u organizaciji tog istog DP-a, zajedno sa svim osnovnoškolcima, a vrijeme službenog polaska iz Rapca bilo je unaprijed određeno satnicom za 19.4.2011. u 14 sati. Evo prvog ‘uratka’ iz MZOS-a:

Prvi odgovor iz MZOS-a – Đenović (Jugović) 11 6 2011.

U međuvremnu predmet Dominika Fistrića dobio je klasifikaciju, prvi puta:

Predmet dobio klasifikaciju prvi put – KLASA 050-0111-01 1915

Ujedno, ne obazirući se napogreške i oštećenog učenika, AZOO je održala svečanost podjele Oskara znanja najboljim državnim natjecateljima. Među njima nije bilo Dominika Fistića, unatoč ostvarenoj pobjedi na državnom natjecanju. Nezadovoljni roditelji Dominikovih kolega podijelili su letke dijelu sudionika, a otac jednog državnog pobjednika letke je uručio glavnim organizatorima, te posebno vodstvu AZOO i Ministru Radovanu Fuchsu, nakon čega je dobio ‘upozorenje’ da će ga se udaljiti iz dvorane. No uzvratio je da se nalazi u javnom prostoru, a ne u privatnoj kavani organizatora, te da je doveo sina koji je isto tako dobitnik Oskara znanja.

LETAK – DOMINIK FISTRIĆ

S druge strane, na ovaj nevjerojatan uradak iz MZOS-a udruga Božo Težak je uputila predstavku uz detaljno obrazloženje neutemmeljenosti svake rečenice tog dopisa te ga 15.6. uputila putem e-maila u Ured Predsjednice Vlade, a dan kasnije i urudžbirala u istom uredu:

UI Božo Težak, Podnesak VLADI RH 16 06 2011.

Dok su se mnogi spremali za ljetne odmore, uporni roditelji, učenikov mentor, udruga, a zatim i najbolji hrvatski olimpijci i drugi mentori, svoje privatno vrijeme posvetili su darovitom učeniku i nastavili borbu za njegovo pravo na priznanje za postignuti rezultat.

– Nastavak slijedi na TV ekranima –