Poništena Županijska natjecanja u informatici-računalstvu 2012.

Dana 24. veljače 2012 Državno povjerenstvo je donijelo odluku o poništenju županijskih natjecanja iz programiranja (Algoritmi) za srednje škole. Iako je bilo očito da je riječ o preuranjenoj dostupnosti zadataka bez odgovarajuće zaštite na razini klase ili zadataka za sva natjecanja, u svojoj odluci tj. Očitovanju o poništenju natjecanja iz programiranja (Algoritmi, srednje škole) povjerenstvo nije navelo što se stvarno dogodilo i tko je odgovoran, a događalo se svašta. Međutim, navelo je da će se državno natjecanje skratiti za jedan dan i kako zahtijeva (?!) izradu novih zadataka.

Infokup- 2012 Odluka-DP-a 24 02

Kasnije je to Očitovanje postalo Očitovanje Br. 1, a Očitovanjem br. 2 poništeno je i natjecanje iz famoznih Osnova informatike za srednje škole. Međutim, to očitovanje nije sačinjeno u formi Odluke, pa makar i bez pečata i potpisa, kao ono prvo, nego je samo ‘stavljeno’ na portal Infokup.

Nasuprot samoreklamerstvu Infokupa kao najvećem i najznačajnijem informatičkom natjecanju koje je smiješno za sve koji poznaju stvarno stanje u državi, nameće se pitanje, kako to da se na županijskim i državnim natjecanjima do 2010. nikada nije dogodio propust sa zaštitom zadataka, a da o kvaliteti zadataka i ne govorimo.

Nakon ponišenog natjecanja u programiranju i neki mediji su počeli postavljati pitanje: Kome trebaju natjecanja iz informatike? Autor članka se prisjetio i kako je došlo do naglih promjena u organizaciji ovih natjecanja, te objavio otvoreno pismo koje su prije dvije godine uputili daroviti informatičari, najbolji mladi natjecatelji.

Obavijest hrvatskim učenicima, mentorima i hrvatskoj javnosti, ožujak 2010.

Tematiku je obradio i časopis BUG, Županijski Infokup 2012. – Bistri mladci i šlampava organizacija. Nekoliko dana nakon poništenja oglasio se DUMP, suorganizatorska udruga iz Splita koju je odabrao AZOO. Ova udruga osnovana je 22.1.2010., da bi već nakon mjesec dana te iste godine dobila organizaciju državnog natjecanja. Oglasili su se na način koji je izvan svake logike i koji podsjeća na davna, davno davno prošla vremena, priopćenjem iz kojeg izdvajamo: “Napad na sustav i uspješan pokušaj krađe natjecateljskih materijala smatramo vlastitom pogreškom – naivnom vjerom u natjecateljski duh sudionika. Šteta je nepovratno počinjena, ali sada smo svjesni prijetnje koju smo prije smatrali zanemarivom i činimo sve da se propust ne ponovi.”  Na kraju svojeg javnog obraćanja ponovno briljiraju i zahvaljuju članovima povjerenstva koji su im pomogli u ranom otkrivanju problema (kao da svi zajedno nisu znali da zaštite nema već drugu godinu). Zamislite, DP nije ni u jednoj sjednici raspravljalo o zaštiti zadataka, a ljudima iz suorganizatorske udruge DUMP, koja tijesno surađuje s AZOO, cijelim povjerenstvom i njegovom tajnicom Knezović se, kako sami napisaše, prijetilo. Evo tog briljantnog završetka: “Također, svoje isprike želimo uputiti i mentorima i članovima povjerenstava, čija je brza reakcija pomogla u ranom otkrivanju problema i njegovom rješavanju. Bez vas, rješavanje problema ne bi uspjelo – hvala vam na tome.”

OSVRT DUMP-a NA ŽUPANIJSKU RAZINU INFOKUPA 2012, 1.3.2012.

Nažalost o biti problema niti riječi, a deteljna analize događaja nije načinjena. Jer, kao prvo, ne smije se dogoditi da dostupnost zadataka (ili rješenja) nekoliko godina nije sistemski riješena. Kao drugo, mora biti predviđen sistem za analizu kojim se trenutno mogu povezati ulogirani korisnici sa svojom akcijom koju su poduzimajli prema podatkovnoj bazi. Pa čak i kada postoje odlična sistemska rješenja, greška na pojedinačnoj razini je moguća, jer ovlaštena tehnička osoba može u trenutku nesmotrenosti počiniti npr. “dati dostupnost pogrešnom sadržaju odnosno pogrešnom skupu dostupnih sadržaja”. Tada je riječ o kratkotrajnoj preuranjenoj vidljivosti zadataka ili rješenja.

Zanima nas jesu li u MZOS-u napokon shvatili da je upravo MZOS odgovaran svojoj Vladi RH za rad Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), i da nitko ne smije biti otok bez odgovornosti ?

U međuvremenu je u ponedjeljak 5.3. održano ponovljeno natjecanje iz Algoritama za srednje škole pri čemu su svi učenici rješavali iste zadatke. Podsjećamo, u odluci o poništenju ovog natjecanja napisano je da DP zahtijeva izradu novih zadataka. Tada nije bilo jasno od koga DP to zathijeva (najvjerojatnije od samog sebe), a sada je nejasno zašto su se ‘morali izraditi’ novi zadaci. Jer, ako se državno natjecanje skraćuje za jedan dan, onda su zadaci predviđeni za drugi dan koji se briše, ostali slobodni. No, rezultati, kakvi god da budu, nekoga će nepovratno oštetiti, odnosno već su oštetili. Logično je da  će uvijek postojati jedna grupa koja je prošli put napravila bolje i druga grupa koja je ovaj put napravila bolje. Uz ovakvo vođenje i nezabilježene propuste u dva desetljeća postojanja, natjecanje je nepovratno izgubilo kvalitetu tako da bez radikalnih promjena više neći imati smisla.

Potvrdilo se da su gospoda iz AZOO bila potpuno neodgovorna kada nisu obratila pažnju na pismo koje su im prije dvije godine uputili najbolji hrvatski natjecatelji: Treba imati hrabrosti i ne obratiti pažnju na mišljenje najboljih. Je li riječ samo o hrabrosti?

Otvoreno pismo hrvatskih informatičkih natjecatelja, travanj 2010.

Vrijeme je da se nestručnsti i samovolji stane na kraj.

Roditelji natjecatelja otvoreno su iznijeli svoja zapažanja i zatražili pomoć od najodgovornijih obnašatelja državne vlasti.

Pismo Ministru MZOS te Premijeru i Predsjedniku od strane roditelja, 23.2.2012.

Na roditeljsku inicijativu koja je i odličan primjer pozitivnog razmišljanja, prvi je odgovorio najbolji hrvatski informatički olimpijac, višestruki osvajač zlatnih medalja, student FER-a Goran Žužić, a u ime roditelja mu se zahvalila mr.ars. Vanda Jurković, akademska kiparica, majka višestrukog državnog pobjednika Roberta Benića, učenika 7.r. osnovne škole.

GORAN ŽUŽIĆ: Odgovor – potpora roditeljima

Vanda Jurković: Zahvala Goranu Žužiću u ime roditelja

Potporu roditeljima izrazili su i mnogi drugi istaknuti sudionici u procesu organizirane skrbi o darovitim pojedincima, očekujući istinsku reakciju i potporu nadležnih.

– nastavlja se –