Ima li Pravobraniteljica za djecu snage biti učinkovito na strani zaštite dječjih prava?

SVE SE UVIJEK MORA RADITI U NAJBOLJEM INTERESU DJETETA!

Upravo nam se obratio još jedan razočarani roditelj. Ne može više trpjeti da odgovorni ignoriraju čak i mišljenja i preporuke Pravobraniteljice za djecu te nas je zamolio da objavimo sadržaj odgovora Pravobraniteljice za djecu, a povodom roditeljske predstavke. Ukidanje stečevina skrbi o darovitima koje su temeljem važećih pravilnika bile na snazi dvanaestak godina za svaku je osudu. Dobno ograničavati darovite pojedince kada po prvi put ‘smiju’ pokazati svoje sposobnosti suprotno je pak zdravoj pameti i interesima naše države te pozitivnoj praksi koja je iznjedrila Grbina, Tomića, Kičića, mlađeg Kurdiju sve redom izvrsne natjecatelj koji su osvajali medalje na olimpijadama, čak i osmaš Vedran Kurdija ljetos u sastavu nacionalne juniorske reprezentacije. Upravo je Vedran, prije tri godine bio zadnji ‘priznati’ pobjednik kao učenik 4. razreda u državnom natjecanju. Nakon nekoliko godina nepoštivanja pravilnika, sada je donešen ‘NOVI’, diskriminirajući. Svoj djeci, koja su se prošle godine natjecala kao učenici drugih i trećih razreda, ili novim četvrtašima ovim necivilizacijskim pravilnikom je onemogućen pristup natjecanju!

Ovaj nevjerojatan pokušaj zasad je uspio, a o aroganciji kojom se prešlo preko preporuke Pravobraniteljice, da se sve mora činiti u najboljem interesu djeteta, ne bismo trošili riječi. Prema ‘agentima’ iz AZOO koji pokrivaju informatiku, uz blagoslov gospodina ravnatelja Filipovića, najbolji interes djeteta je da svoje znanje i vještine te kompetitivne sposobno ne pokazuje u dobi kada za to ima stvarni interes, nego tek onda kada o tome odluče oni, netalentirani birokrate koji u životu nisu pristupili ni jednom natjecanju.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Razočarana progonom i odmazdom prema darovitim malim informaticarima, molim vas da objavite misljenje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavic, dostavljeno u privitku,
koje potvrđuje da se i u natjecanjima iz informatike sve mora raditi u najboljem interesu djeteta.
Na tu činjenicu Pravobraniteljica je biranim riječima upozorila AZOO.
Nažalost, oni su se odlučili da nam svima najprije zamažu oči slikanjem s najmlađima, o čemu ste i vi pisali http://www.zbognas.org/podijelili-priznanja-koja-ne-postoje-u-propozicijama/ , a onda su učenike nižih razreda, izbacili s natjecanja. Dakle, umjesto korektnog postupanja po tadašnjim ‘humanim’ pravilima, oni su sada donijeli nova ‘nehumana’ pravila kako bi njima opravdali svoje protupravilničko i nehumano ponašanje u zadnje tri godine. Tko to nije vidio dosad, sada će mu napokon biti sve jasno!
I što je još nevjerojatnije, svi najodgovorniji ostali su u državnom povjerenstvu, čak i gopodin voditelj natjecanja za C++/Basic N.D., kojega su svi vidjeli kako za vrijeme natjecanja nagovara osnovce da dođu u njegovu gimnaziju u Zagrebu, nudeći im izravni upis! Sramota!
S poštovanjem, majka državnog pobjednika N.F.”

Prenosimo dio preporuke nadležnog tijela:

“Agenciji za odgoj i obrazovanje ukazali smo na članak 3. Konvencije o pravima djeteta kojim je propisano da u svim aktivnostima koje se odnose na djecu, bio da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost. U svezi sa time, kako bi se izbjegle dvojbe u tumačenjima ili primjeni pravila o natjecanjima, preporučili smo Agenciji da se prilikom propisivanja pravila natjecanja posebno vodi računa o tome da je potrebno propisati jasne odredbe i pravila koja će uvažavati najbolji interes djeteta i pravo da ostvari svoju darovitost  i sposobnost. U slučaju dvojbi u tumačenju i/ili primjeni pravila preporučili  smo da se ista tumače i primjenjuju u korist djeteta. Osim toga, kako bi se izbjegla neinformiranost sudionika natjecanja, preporučili smo Agenciji da o svim promjenama u donošenju, izmjenama, tumačenju i primjeni pravila o natjecanjima pravovremeno informira učenike, njihove mentore, škole i ostale osobe koje sudjeluju u provedbi i praćenju natjecanja.”