Potaknite nas i pomozite

“Mnogi učitelji i profesori, bivši natjecatelji i stariji kolege, članovi udruga i programski voditelji, ravnatelji i školsko osoblje te svijetle točke lokalnih uprava i državne administracije, nesebično nam pomažu, ili se zalažu za naša prava”, kažu nam daroviti učenici. “Na taj način i naši roditelji i mi dobivamo jasnu poruku: zbog vas smo tu, niste sami.” To je osobito važno u provedbi programa od njihovog najvećeg interesa, gdje daroviti učenici žele pokazati svoje sposobnosti, na natjecanjima i smotrama. To su mjesta koja zahtijevaju organizacijsko iskustvo i besprijekornu stručnost, no to su i situacije kada treba slušati glas najboljih natjecatelja. Zamislite da si netko iz administracije uzme za pravo da o slalomu i kombinaciji zna više od Janice i Ivice, i da odbije slušati njihov glas. Na glas najboljih nije pametno zatvarati uši, ali ni oči: Ne zaboravimo da moramo raditi u njihovom najboljem interesu. Mi to itekako znamo, zato vam se u njihovo ime i obraćamo: “ZBOG NAS STE TU! Potaknite nas i pomozite! (Nemojte stvarati probleme.)

Recent Posts

PROGRAMSKI JEZIK LOGO – SRAMOTNA ORGANIZACIJA DRŽAVNOG NATJECANJA IZ INFORMATIKE

Sramoćenje najsjanijeg olimpijskog područja u našem školstvu se nastavlja.

Da ravnatelj Agencije ne razumije bit natjecanja i poticanja darovitih, proizvodeći zbrku u natjecanjima iznošenjem samo njemu jasnih razloga zbog kojih je zabranio najmlađem državnom pobjedniku u povijesti RH Dorijanu Lendvaju (2.r) da se natječe dok ne upiše 5. razred, javno nam je otkrila NOVA TV, u svojoj prestižnoj emisiji Provjereno. Cijeli istinoljubivi auditorij koji drži do nacionalnih vrijednosti, a mali Dorijan i njegovi prijatelji, programerski znalci to svakako jesu, mogao je čuti rečenicu “da nije moguće Dorijana proglasiti državnim pobjenikom samo zato jer je bio jedini natjecatelj iz 2. razreda pa bi ispalo da se natjecao sam protiv sebe”. Kakva je to vrhunaravna bedastoća pokazuje činjenica vidljiva iz rezultata školskih i županijskih prednatjecanja u kojima je mali Dorijan bio bolji od više od četiri stotine ( > 400 ) svojih starijih kolega, i pobijedio ih (kao i Ivan Jambrešić) i stekao pravo sudjelovanja na državnom natjecanju.

Izjaviti za nekog tko je bio očigledno najbolji učenik 2. razreda te 2012. godine, da ne može biti upisan u listu državnih pobjednika, izvaliti za televiziju takvu glupost unatoč prejasnim pravilima koja nisu bila poštovana, i vide se na donjoj slici, i jasna su pismenom čovjeku,

može samo potpuni neznalica ili potpuno nekorektan čovjek.

Dorijan je bio regularni državni pobjednik, i mora ga se upisati u državnu evidenciju pobjednika.

No vratimo se na ovogodišnje natjecanje.

U svakom iole uređenom natjecanju, ispravljanje učeničkih rješenja događa se kao javno poznati dio rasporeda, i to odmah po završetku natjecanja.

No, u natjecanju iz Loga to nije slučaj, tako da se antipropaganda ovog natjecanja nastavlja i na ovogodišnjem državnom natjecanju.

DOĐITE PO REZULTATE SUTRA U 12

Kada je riječ o programiranju u programskom jeziku Logo, evaluacija učeničkih kodova u prisustvu učenika i mentora uvijek se odvijala neposredno po završetku samog rješavanja zadataka, a privremeni rezultati su se morali objaviti nekoliko sati nakon završetka rješavanja zadataka. Tri člana povjerenstva najsporijim mogućim radom od četiri učenika na sat (3×4/sat=12/sat) ovaj posao za tridesetak natjecatelja s lakoćom zgotove za tri sata.

Međutim, nesposobno državno povjerenstvo je na oglesnu ploču stavilo raspored bez evaluacije te učenike pozvalo da dođu pogledati rezultate sutradan u 12 sati te za uvid u kodove za 30 učenika predvidjelo pola sata, i odmah zatim pola sata za žalbu. Svatko tko prati ova natjecanja znade da se uvid u kodove, zbog specifičnosti, oduvijek osiguravao za vrijeme evaluacije.

Održati natjecanje u programiranju za osnovce bez mogućnosti prisustvovanja učenika i mentora evaluaciji naprosto je ispod svake razine koja je godinama uporno građena.

Neimati u Pravilniku, odnosno tzv. službenim propozicijama, odredbe o privremenim rezultatima i pravu na žalbu, može samo ovo državno povjerenstvo.

Napisati “Natjecanja u programsmskom jeziku LOGO za OSNOVNOŠKOLSKU SKUPINU”, ne izvire iz pravilnika i značilo bi da postoji i natjecanje u Logu za srednjoškolce.

A ovakve šlampavosti svojstvene su samo ovom državnom povjerenstvu i ravnatelju Agencije Filipoviću koji ih je imenovao.

Svaka čast onima koji to sve primjećuju, a zbog interesa djece ipak sudjeluju u organizaciji.

Naravno, tajnicu povjerenstva će smijeniti, kad tad.

A što je s onim članovima povjerenstva koji su predložili, glasovali i potpisali odluke suprotne pravilima? Što s gospodom Petričevićem i Dmitrovićem, koji su kao predsjednici potpovjerenstava najodgovorniji za natjecanja osnovnoškolaca? Zar će gospodin Nikola Dmitrović i dalje “u interesu darovite djece” surađivati s AZOO? Borba za “Interes djece” i njeni rezultati su vidljivi – stvorio je prvu listu neupisanih državnih pobjednika u povijesti RH. Jasno je da osobe koje još nisu u sebi osvijestile smisao za rad u stvarnom interesu djece, zapravo rade samo za svoju promociju. Dok su s jedne strane djeci uskraćena zaslužena priznanja za najviši plasman, “krivac” je dobio nezasluženo priznanje kao najbolji mentor.

Mi ne bismo mogli skupljati bodove za stručno napredovanje i ne mariti za djecu i njihovo pravo na priznanje za postignuti rezultat.

Potiranje darovitih u programiranju se nastavlja.

 

 

  1. PRISJETIMO SE PRIČE O OBRAZOVNIM MANIPULATORIMA! Leave a reply
  2. Na čelu kolone kako bi zemlju znanja odveo u samo njemu poznatom pravcu obmane i neznanja. Leave a reply
  3. Državni prvaci iz astronomije i informatike ne dobivaju nijedan bod za upis u srednju školu! Leave a reply
  4. Marš doma, čekaj dok ne upišeš peti razred! Leave a reply
  5. TRAŽENJE ZAŠTITE PRAVA DJECE KOJA SUDJELUJU NA NATJECANJIMA Leave a reply
  6. “Svako dijete ima pravo ostvariti svoju darovitost i sposobnosti”, tek je puka frazica na papiru Pravobraniteljice za djecu Leave a reply
  7. “Novouvedena priznanja” AZOO pokazala su se neiskrenim Leave a reply
  8. Da bi prikrili nepoštivanje pravilnika, proglasili ih dvosmislenima i izmijenili na štetu učenika, mentora i vlastite države Leave a reply
  9. Najava broja 7 Leave a reply