Nasilje nad zdravom pameti se nastavlja: “Ne možete biti mentor učenicima koji su Vas odabrali i koje ste prihvatili!”

Mladom mentoru iz Karlovca, Matiji Alanoviću organizatori natjecanja iz informatike izbrisali su post. Jasno, namjera je onemogućiti izražavanje drugačijeg mišljenja. No čovjek se ponovno javio s istim postom. Ima li u postupanju Agencije za odgoj i obrazovanje i njihove ‘agentice’ Knezović te MZOS-a zrna soli, prosudite sami. Pogledajmo:

“Ubrzo nakon što sam u temi objavio ovaj post, cijela tema je nestala, bez objašnjenja. Evo ga opet ovdje, valjda je sad svima jasno da se brisanjem postova ne postiže ništa.

Pripremam učenike u dogovoru s njihovim srednjoškolskim nastavnikom. Učenici su bili prijavljeni i kod mene i kod njega (kod jednog za svako područje u kojem se natječu). Svejedno mi je tko će biti prijavljen kao mentor, ali ova zabrana mi djeluje glupo i besmisleno. Evo poruke koju sam danas primio:”

On 17.01.2013. 15:57, Zeljka Knezovic wrote:
> Poštovani
> Prijavili ste se kao mentor u sustav natjecanja. Prema Vašim podacima koje ste prijavili, evidentno je da niste djelatnik osnovne niti srednje škole. Sukladno Općim uputama za provedbu natjecanja Članak 1.15. citiram: „Ravnatelj škole imenuje mentora koji ima stručna znanja za pripremu učenika. Mentor učeniku natjecatelju može biti isključivo odgojno-obrazovni radnik (učitelj, nastavnik ili stručni suradnik) zaposlen u školskoj ustanovi (osnovnoj školi, srednjoj školi ili učeničkom domu).“, jasno je kako ne možete biti mentor učenicima koji su Vas odabrali i koje ste prihvatili.
> Lijepo Vas molimo da najkasnije do 19. Siječnja 2013., do kada traju prijave za natjecanje, obavijestite svoje učenike kojima ste mentor da odaberu mentora sukladno prethodno navedenoj točci Uputa. U protivnom, učenici neće moći pristupiti natjecanju.
> Također Vas molimo da se odjavite iz sustava.
> Zahvaljujemo na razumijevanju
>
> Srdačan pozdrav
> u ime Državnog povjerenstva
> Željka Knezović, prof.
> viša savjetnica za informatiku/računalstvo
> AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE
> Podružnica Split
> Tolstojeva 32, 21000 Split
> tel: 021/340-982
> e-mail: zeljka.knezovic@azoo.hr
> web: www.azoo.hr

A evo i mog odgovora:

Poštovanje!

Prijašnjih sam godina i sam, kao učenik, sudjelovao na natjecanjima uz mentora koji nije bio zaposlenik škole (doduše ne iz ovoga područja). Očito su se pravila iz nekog razloga promijenila, budući da nisam upoznat s uputama koje navodite. Učenike pripremam u suradnji s nastavnikom Igorom Petrovićem zaposlenim u Gimnaziji Karlovac, i oni se, kao što, pretpostavljam, možete vidjeti, natječu i u drugoj kategoriji natjecanja, gdje je kao mentor prijavljen navedeni nastavnik. Učenicima ću savjetovati promjenu prijave, ali Vas obavještavam kako ću i dalje sudjelovati u njihovim pripremama. Jer, sukladno značenju riječi mentor koje, u sličnom obliku, možete pronaći u bilo kojem rječniku, radi se o osobi koja podučava manje iskusnoga kolegu; pa je jasno kako mogu biti i jesam mentor dotičnim učenicima. Vjerovat ću stoga da ste se pogrešno izrazili, odnosno da ste htjeli napisati kako na ovom natjecanju ne mogu biti prijavljen kao mentor, a ne mi pokušati u potpunosti zabraniti mentorstvo nad učenicima, budući da sumnjam da je to u Vašoj nadležnosti.
Iskoristit ću ovu priliku i kako bih Vam skrenuo pozornost na činjenicu da mi je Vaš sustav omogućio prijavu u svojstvu mentora, bez obzira na moju nezaposlenost (koja je točno svrha dopuštanja takve prijave u sustav ako je njen ishod primanje ovakvog teksta?), pa ne vidim razlog zbog kojega bih se trebao, kako tražite, odjaviti iz sustava. Također, kao osoba zaposlena na, kako izgleda, visokom položaju u školstvu, morali biste poštovati pravila pravopisa i gramatike hrvatskoga jezika te znati kako se riječ siječanj piše malim početnim slovom, kao i da je preferirani oblik dativa riječi točka točki. Nitko (pa tako ni ja) ne voli primati naredbe od nekoga tko ne vlada vlastitim jezikom.
Za kraj, znam ja da su pravila pravila, ali mi smo tu kako bismo upozorili na besmislenost ili suvišnu krutost nekih od njih. Vaša poruka, kao i moj odgovor, bit će, za sve željne rasprave, objavljena na službenom forumu natjecanja, a Vi mi se, ako se predomislite, uvijek možete javiti na adresu mirko@gimnazija-karlovac.hr.

S poštovanjem,
Matija Alanović