Pogled unazad: MLADIM PROGRAMERIMA, DRŽAVNIM POBJEDNICIMA, OPET SU USKRAĆENA PRIZNANJA I NE NALAZE SE NA LISTI DRŽAVNIH PRVAKA

Donosimo pismo jednoj uglednoj novinarki s ciljem da javnost shvati da su problemi iznimno ozbiljni. Osim ugledne novinarke pismo smo istia dan, 14.6.2012., dobili i mi u portalu zbognas.org .

PISMO:

U tri godine uskraćena su priznanja za postignuti rezultat devetorici učenika, darovitih informatičara, najboljih mladih programera u državi..

Petorici natjecatelja uskraćeno je priznanje za pobjedu, a četvorici za drugo odnosno treće mjesto.

Kako im je uopće palo na pamet i uspjelo na ljestvicu poretka s petašima 2010. godine staviti Josipa Klepeca, tada učenika četvrtog razreda, pitanje je za koje obični smrtnici ne mogu naći odgovor.
Kako im je uspjelo istu stvar ponoviti 2011. s učenikom Dominikom Fistrićem, još je veća zagonetka.
A kako su to uspjeli napraviti s još trojicom malih genijalaca i ove godine, to je već zagonetka na kvadrat.

Niti četrnaest mjeseci nije bilo dovoljno da odgovorni za informatička natjecanja iz AZOO pogreške priznaju, i da ih saniraju i za njih se ispričaju.
A trebalo je samo ispraviti pogrešne ljestvice poretka, zatim učenicima podijeliti priznanja za one rezultate koje su zaista postigli, a one najbolje od najboljih – pobjednike, uvrstiti na liste državnih prvaka te im zatim svečano uručiti Oskare znanja.

Hoće li napokon najbolji programeri dobiti priznanja za rezultate koje su zaista postigli, hoće li odgovorni organizatori prestati petljati prikrivajući što znači obvezujuća odredba da se ljestvica poretka za kategorije natjecanja iz programiranja mora napraviti PO RAZREDIMA?
I napokon, hoće li se ravnatelj Agencije ispričati učenicima i javnosti zato što nije znao da se poredak učenika nakon natjecanja
određuje na temelju istoimenog poglavlja iz Pravilnika koje glasi Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja?

Hoće li smijeniti nestručne ili će i sam dati ostavku?

Četrnaest mjeseci je prošlo.
DOSTA NAM JE NESTRUČNOSTI!

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.