Priznanja za rezultat koji moj sin nije postigao ne trebaju nam te smo ih prije dva tjedna vratili u MZOS!

Stvarno je teško za povjerovati da se jedan posve trivijalni problem može zavlačiti godinu i pol. Majka Dominika Fistrića odlučila je ne odazvati se na svečanost podjele jer greške nisu ispravljene. Znajući da tamo doživjeti razočarenje poslala je u srijedu 13.3. dopis za medije. Javila joj se novinaraka J.L. iz Večernjeg lista, i još neki drugi, te zatražila kontakt. Iako je subornja svečanost pokazala da je gospođa majka bila u pravu, u sustav želimo i moramo vjerovati, a njen materijal donosimo u cijelosti.

„Moj sin, Dominik Fistrić, učenik  je 5. razreda i na zadnja dva državna natjecanja iz informatike u kategoriji Primjena algoritama (programiranje) osvojio je tri prva mjesta. Međutim, zbog nepoštivanja propozicija ove godine je dobio priznanje za jedno prvo mjesto te priznanje za drugo mjesto (umjesto prvog). Prošle godine je dobio priznanje za treće mjesto umjesto za prvo i nije dobio zasluženog Oskara znanja. Umjesto dva priznanja za 1. mjesto, mi smo dobili neka sasvim druga priznanja. I ne samo mi, nego još osmero učenika. Zar nije izvan pameti da djeca ne mogu dobiti priznanja za onaj rezultat koji su uistinu postigla i da je Dominiku i trojici njegovih prijatelja u zadnje tri godine uskraćeno priznanje za pobjedu i Oskar znanja?

Takvi papiri odnosno priznanja, za rezultat koji moj sin nije postigao, od kojih je jedno bilo i s potpisom novog ministra, ne trebaju nam te smo ih prije dva tjedna vratili u MZOS!

Napomenuli smo našem Ministru da ravnatelj AZOO nije trebao nikom ništa ‘davati’, nije riječ o milostinji! Trebao je samo ispraviti sve greške, ispričati se i onda se radovati s djecom, ako mu je uopće stalo do djece.

AZOO je izgleda još uvijek jedina ustanova na svijetu koja nema obvezu ispravljanja svojih grešaka?!

Iako je Pravilnikom propisano da se ljestvica poretka mora izraditi PO RAZREDIMA, na službenim ljestvicama u zaglavlju tri godine piše besmislica ‘DO 5. razreda’!

Ima li netko tko zaista misli da postoji pojedinačni razred ‘do 5. razreda’!?

Očekivala sam da će moj Dominik dobiti ispravljena priznanja za stvarno postignuta prva mjesta (Primjena algoritama – Logo, 2011., i Primjena algoritama – BASIC/Pascal/C/C++ 2012.).

No to se nije dogodilo, djetetu je još uvijek ‘upisana’ samo jedna pobjeda!

A na objavljenoj listi pobjednika ne nalaze se imena i prezimena ostalih učenika kojima su uskraćena prava na pobjedu (Josip Klepec, 2010., Dorijan Lendvaj i Ivan Jambrešić, 2012.)

Mislim da su sada, i naši najveći strukovni pomagači i ostali dobronamjernici, shvatili, da ovaj problem neće uspjeti riješiti kroz sustav, kako su više od godinu dana pošteno pokušavali i namjeravali.

Dva retka iz pravilnika nisu mogli naučiti u dvije godine!

Previše vremena je prošlo, ne možemo više čekati da AZOO i neki MZOS-ovi savjetnici nauče propozicije natjecanja i shvate da po njima moraju postupati, te da se sve greške moraju ispravljati.

Danas je srijeda 13.6.2012., a u subotu 16.6. je svečana podjela Oskara na koju se nećemo odazvati, jer greške nisu ispravljene.

Djecu moramo odgajati tako da budu sigurni da će za svoj stvarni uspjeh dobiti i zasluženo priznanje.

Jer, za svoje pogreškice, djeca na natjecanjima gube bodove! A odrasli?

S poštovanjem,  Nikolina Fistrić, Dominikova majka“