Upute i pravilnici nisu važni! Umjesto priznanja za 1. mjesto, dva desetgodišnjaka dobila zahvalnicu (?!?) za postignuti rezultat.

Jučer je održana središnja svečanost podjele tzv. Oskara znanja državnim prvacima. Kao što bi rekli mnogi državni prvaci, najvažniji su naši stvarni rezultati, a ne dodjela svima jednakih„unificiranih kipića“. Ipak, lijepo je da se može dati znak pažnje onim najboljima. Bilo bi puno ljepše kad bi ovakvih znakova pažnje bilo puno više, kao što je zgodno izjavio predsjednik Republike Hrvatske, dr.sc. Ivo Josipović, na ovogodišnjoj podjeli Harward Book Award za Hrvatsku.

Da, bilo bi puno bolje kada bi se i ovi ‘kipići’ razlikovali po predmetima, ili bar po obrazovnim srodnim područjima. Tada se ne bi događalo da isti učenik ima pet istih kipića, i da na prvi pogled ne razlikuje kipiće iz područja koje pokriva Ruđer Bošković, od područja koje pokriva Oton Kučera, Vladimir Prelog ili Božo Težak, ili Marko Marulić i Faust Vrančić, od područja Nikole Tesle itd. itd.

No dobro nije sad tema koje sve, pa i  nacionalno vrijedne stvari i događaje može upropastiti uravnilovska administrativna svijest.

Međutim, kada dva učenika koji imaju po deset ili jedanaest godina, umjesto priznanja za pobjedu na državnom natjecanju, dobiju zahvalnicu, to mora biti znak za uzbunu!

Pazite, sva natjecanja i smotre u školskom sustavu Republike Hrvatske, pokrivena u Uputama za provedbu natjecanja i smotri, koje imaju svoj opći posebni dio. Osim toga za svako natjecanja postoje odgovarajući pravilnici odnosno propozicije natjecanja. U Uputama postoji točka 12. Koja utvrđuje način na koji se dijele priznanja, pohvalnice i zahvalnice.

12.1. Učenici/ce koji/e na natjecanjima osvoje prva tri mjesta dobivaju priznanja, ostali sudionici natjecanja dobivaju pohvalnice, sudionici smotri dobivaju pohvalnice, a mentori/ce i organizatori zahvalnice.

Dakle, najbiolje rangirani učenici dobivaju priznanja (što je i posve razumljivo), ostali učenici pohvalnici (što je isto tako u redu), a odrasli, mentori i organizatori zahvalnice (neki i nočane naknade). Posebna priznanja nisu predviđena.

Kao što vidimo, nije propisano ni da se Priznanja dijele samo za učenike od 5.r osnovne i za srednjoškolce, kao što je ‘mantrano’ na jučerašnjoj svečanosti u NSB.

No na jučerašnjoj, središnjoj državnoj svečanosti, na kojoj je sudjelovao i Ministar MZOS-a, organizatori iz AZOO podijelili su državnim prvacima za 2010. I 2011. Zahvalnice i ‘NO NAME’ kipića. Svakako je posebna ‘vrlina’ u prisustvu resornog ministra pričati i podijeliti stvari kojih nema u pravilnicima.

Ipak, istine radi, očito je da Ministar Jovanović nije supotpisao tu donju izmišljotinu! No, nažalost, potpisao je tzv. ‘Posebna priznanja’, tako da su dva malca, koji obojica spadaju u kategoriju Ponos Domovine, umjesto prizinanja za 1. mjesto, sukladno važećem pravilniku, dobila na brzinu izmišljena ‘posebna priznanja’, koja su možda bila i predstavljena kao “cjelovito rješenje problema”.

Znači li to da su dvojica učenika ‘potiho’, kao prvi u povijesti informatičkih natjecanja u Hrvata, promovirani u mentore i organizatore?

Dvoje učenika su zaboravili, jedan im nije došao, a preostaloj dvojici podijelili su samo ‘posebna priznanja’, koja uopće nisu propisana. Stvarno treba imati službeničke hrabrosti i najmlađim učenicima, koji su ostvarila regularnu pobjedu na državnim natjecanjima, umjesto priznanja za 1. mjesto dati posebna priznanja i ‘NO NAME’ kipiće. Najmlađi su dobili jednobojne kipiće,

za razliku od njihovih malo starijih kolega, koji su dobili šarene ‘NO NAME’ kipiće.

A sve su to uveli „od ove godine“. Početak uvođenja 13.6.2012.

Što je previše, previše je!