Voditelj natjecanja ne poznaje propozicije

Poučeni iskustvom iz prethodne godine, kada je učenik 4. razreda OŠ Pušća i član udruge Božo Težak, Dominik Fistrić, proglašen trećim među petašima, a zapravo je bio državni pobjednik za četvrtaše, dvoje ponajboljih mentora unaprijed je pripremilo žalbu. Iako bi im bilo drago da se dogodilo suprotno, pripremili su se za slučaj da će voditelj natjecanja u programiranju BASIC/Pascal/C za osnovnoškolce, gospodin Nikola Dmitrović, inače profesor informatike u MiOC-u, sačiniti ljestvicu privremnog poretka koja neće biti u skladu s propozicijama. To se nažalost i dogodilo, na ljestvici poretka zajedno su se našli učenici petih i nižih razreda, kao da je riječ o jedinstvenoj listi koja se radi prilikom pozivanja učenika na državno natjecanje. Osim toga, točno su predvidjeli i da povjerenstvo neće ni ove godine uočiti da na natjecanju nema mjesta za neslužbene rezultate, već samo za privremene i konačne ljestvice poretka, i da su svi rezultati službeni. Uputili su žalbu:

ŽALBA – ZAHTJEV ZA ISPRAVLJANJE PRIVREMENE LJESTVICE PORETKA

Poštovano Državno povjerenstvo!

Pregledom izvješenih rezultata nakon završenog natjecanja u kategoriji Algoritmi – BASIC/Pascal/C/C++ (kategorija programiranja) uočili smo slijedeće pogreške.

Naime, sukladno važećim propozicijama o natjecanju molim vas da donesete slijedeće odluke:

1. izvješeni rezultati za kategoriju Algoritmi – BASIC/Pascal/C/C++ moraju imati i oznaku Privremena ljestvice poretka i

2. na privremenoj ljestvici poretka potrebno je da se rezultati učenika 4. razreda odvojeno vrednuju na zasebnoj ljestvici poretka za učenike četvrtih razreda (a ne na ljestvici poretka za pete razrede).

Na ljestvici poretka za pete razrede mogu se nalaziti samo učenici petih razreda.

Oba ova navedena traženja su u skladu s potpuno jasnim Propozicijama, citiram: „Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja: Povjerenstvo nakon vrednovanja učeničkih rješenja izrađuje privremenu ljestvicu poretka po kategorijama i to za kategorije iz programiranja  po razredima“.

Stoga vas molim da postupite u skladu s važećim propozicijama koje nalažu da se ljestvica poretka mora napraviti po razredima, a ne po načinu pozivanja ili prema dobnim skupinama, te da pogreške ispravite.

S poštovanjem,

Mihaela Piskač

Kristijan Burnik

Umjesto profesionalnog odgovora i obrazloženja u odgovoru državnog povjerenstva, koju su potpisali Gojko Bukvić, predsjednik, i Nikola Dmitrović, voditelj natjecanja, dobivena je ‘slabo rječita premetaljka’ za čiju objektivizaciju je potreban osobiti talent:Nema utemeljenja u Posebnim uputama temeljenim na Općim uputama za provedbu natjecanja iz informatike-računalstva (Infokup) u 2012 godini, koje su objavljene na Internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.“  Pročitajte još jednom!

OVO ŠTO SLIJEDI ČITAJTE PAŽLJIVO! Opće upute za provedbu natjecanja iz informatike-računalstva (Infokup) ne postoje. Nikakve zasebne upute za informatička natjecanja pod nazivom Posebne upute, ne postoje! Na stranicama AZOO postoje samo dva dokumenta:

1. UPUTE ZA PROVEDBU NATJECANJA I SMOTRI UČENICA I UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA REPUBLIKE HRVATSKE U 2012. GODINI. Ovaj dokument naziva Upute (opće) može se skinuti sa stranica AZOO pod linkom: http://www.azoo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2882:vremenik-i-ope-upute-za-natjecanja-i-smotre-2011&catid=123:upute-i-obavijesti&Itemid=118 . U sastavu tih (općih) Uputa do stranice 5. nalazi se dio u sklopu kojeg su opće upute i upute školama, a nakon toga i Opće upute za natjecanja u znanju i smotre. Dalje, na stranici 6. nalazi se i točka broj 6., koja glasi: 6. POSEBNE UPUTE ZA NATJECANJA I SMOTRE U UMJETNIČKOM, ZDRAVSTVENOM I EKOLOŠKOM PODRUČJU TE U POSEBNIM PROGRAMIMA, odnosno slične posebne upute pod brojem 7. i 8. Ne postoji niti jedan zasebni dokument koji propisuje natjecanja iz informatike naziva Posebne upute, a ovo navedeno gore su jedini dijelovi dokumenta Uputa (opće) koji počinje riječima Posebne upute itd…

2.  Natjecanje iz informatike – računalstva (Infokup) (DOC: 151 kb). Gospoda iz Agencije su na dodatnoj stranici na kojoj su objavili promjenu termina državnog natjecanja napisali: „Objavljujemo opće upute za provedbu Natjecanja iz informatike – računalstva (Infokup) u 2012. godini.“ Po toj, samo njima znanoj logici, natjecanje iz informatike ima i Posebne upute, koje proizlaze iz općih, a one jedine OPĆE UPUTEiz točke 1., morale bi promijeniti naziv u NADOPĆE. Jasno je svima, osim informatičkom DP-u i ravnatelju AZOO: Uputama za provedbu natjecanja i smotri su definirana opća pravila za sva natjecanja i smotre, dok za informatiku postoje propozicije natjecanja (pravilnik) koji se sa stranica AZOO može ‘skinuti’ pod nazivom Natjecanje iz informatike – računalstva (Infokup).

Razočarani što ‘odgovorni’ ne razumiju propozicije i ne razlikuju poglavlje kojim se određuju natjecateljske (dobne) skupine i način pozivanja na državno natjecanje, od poglavlja kojim se uređuje poredak učenika nakon natjecanja i priznanja, odlučili su DP-u dati još jednu priliku za ispravljanje pogrešne odluke.

Mentor Kristijan Burnik uputio je Zahtjev za poništenje protupropisne odluke:

ZAHTJEV ZA PONIŠTENJE ODLUKE O ZAJEDNIČKOJ LJESTVICI PORETKA U KATEGORIJI Algoritmi – BASIC/Pascal/C/C++ ZA ČETVRTE I PETE RAZREDE

Poštovano Državno povjerenstvo! Poštovani voditelju natjecanja u kategoriji Algoritmi – BASIC/Pascal/C/C++ !
Veseli me što ste se napokon odlučili da su svi rezultati na državnom natjecanju službeni i da više nema neslužbenih rezultata.
Postoje samo rezulati koji se nalaze u privremenim ili konačnim ljestvicama poretka!
Međutim, 
u dobroj vjeri Vas želim upozoriti da se privremene i konačne ljestvice poretka moraju napraviti po razredima i da propozicije ne dozvoljavaju stavljanje natjecatelja iz različitih razreda na jednu te istu ljestvicu poretka.
Ljestvica poretka za pete razrede mora sadržavati samo pete razrede, a učenici nižih razreda moraju se nalaziti na zasebnim ljestvicama poretka.
Poglavlje Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja mora se striktno poštivati.
Napominjem da Opće Upute za provedbu natjecanja iz informatike-računalstva (kao ni Posebne upute temeljene na tim Općim Uputama) pod tim nazivom ne postoje, a da su odredbe propozicija natjecanja pod nazivom Natjecanje iz informatike – računalstva (Infokup) (.doc , 151 kB) striktne!
Čemu inzistirati na pogrešnom tumačenju kada je sve eksplicitno određeno? Nikad nije kasno za ispravljanje pogrešaka.
Očekujući da ćete zahtjev uvažiti, srdačno vas pozdravljam.

S poštovanjem,
Kristijan Burnik, mentor

I što se dogodilo? Ništa! Umjesto da pročitaju Propozicije i posebno poglavlje „Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja: Povjerenstvo nakon vrednovanja učeničkih rješenja izrađuje privremenu ljestvicu poretka po kategorijama i to za kategorije iz programiranja  po razredima“, voditelj natjecanja se nije ni potrudio u njih pogledati, a predsjednik je dan kasnije, u jednom mailu, onako usput, ne uzimajući za ozbiljno pritom najboljeg mladog mentora, napisao kako žalitelji nisu uočili da na jednom mjestu u pravilniku piše „do petog razreda uključujući i peti“.

Uz pohvalu pedantnim mladim ljudima poput gospodina Kristijana Burnika, nadamo se da će ipak uskoro shvatiti, da svi oni koji ne žele ili ne znaju čitati, pa ne razumiju propozicije, i ne razlikuju poglavlja kojim se određuju dobne skupine i način pozivanja na višu razinu natjecanja, od poglavlja kojim se propisuje poredak učenika nakon natjecanja i priznanja, moraju otići.