Zadaci za harakiri

U zadacima se već drugu godinu zaredom pojavljuje previše grešaka. Ima tu svega, od dvosmislenih zadataka, pobrkanih naziva i nejasnih objašnjenja varijabli, nedovoljno ili pogrešno opisanih problema, preko viška rečenica koje pripadaju nekom drugom zadatku, pogrešnih test primjera itd…

Istaknimo samo neke loše ‘primjere’ iz različitih zadataka sa županijskih i državnih natjecanja:

– Crtež je napravljen u nekom drugom programu (u razgovoru s autorima doznali smo  da je rabljen Corel) i to izrazito loše ako govorimo o  proporcijama i skaliranju crteža. U zadatku se nigdje ne spominje koliki je kut između krakova, pretpostavlja se da su to jednaki kutevi.

– Za test primjer koji j naveden u zadatku PRUGA 5 10 5 30 10 [[2 -20] [8 0] [3 -30] [10 0] [3 30] [5 0]] nije data odgovarajuća slika.To je zbunjivalo natjecatelje i trošilo im vrijeme pri razumijevanju zadatka

– U tekstu zadatka pobrkane su ulazne i izlazne vrijednosti, točnije varijabla :n koja u zadatku predstavlja i ulaznu i izlaznu vrijednost, što ne bi smjelo biti tako

– Navedeni test primjeri u zadatku su u potpunoj suprotnosti sa zadatkom.

– Na bodovanju su se priznavala rješenja samo kako je autor mislio, a da prethodno nije jednoznačno definirao uvjete za takvo shvaćanje zadatka.

– Službeni test primjeri bili su isti kao i test primjeri iz zadatka. Dakle, dovoljno je bilo samo upotrijebili test primjere i dobiti su 42/50 bodova.

– Objavljeno službeno rješenje bilo je netočno (umjesto lt 10 treba pisati lt 20 što uvelike mijenja kosinu nogu). A na osnovu tog netočnog službenog rješenja bio je izrađen i test primjer u zadatku.

– Ulazna varijabla :alfa se u tekstu spominje pod drugim nazivom :kut.

– Nigdje u zadatku nije objašnjeno niti je na crtežu označeno da se biljarska kugla odbija pod onim kutom pod kojim je i udarila u rub pravokutnika. Svi natjecatelji te dobi (radi se o 5. razredu) to ne mogu pretpostaviti niti zaključiti jer bi prethodno trebali biti upoznati sa zakonima biljara i zakonima fizike.

Grešaka je bilo mnogo, bilo je i na tu temu rasprava na forumu, od koji neke donosimo u analizi, a neki najbolji natjecatelji su s pravom rekli da su zadaci za harakiri.

Logično jest, ako se ni priznanja ne mogu dodijeliti prema propozicijama, kako će onda zadaci, kao najvažniji i najsloženiji dio posla, biti besprijekorni.

No evo kratke analize:

Kratka analiza grešaka u zadacima iz Loga