Državno natjecanje iz informatike i ove godine završili, a da žalbe nisu riješili

Posljednjih godina postala je praksa da se natjecanja završavaju i zaključuju, a da se ne odgovori na sve žalbe.Tako u ladica povjerenstava ostaju službeni dokumenti, a njihovi podnosioci ostaju bez odgovora. Sudionici natjecanja se žale županijskom povjerenstvu, odgovor ne dobiju, a ‘povjerenici’ kažu proslijedili smo na državno. Mentori se žale se na državno, i situacija je slična. Uz poneki odgovor i časnu iznimku, predmeti se i po šest godina drže u ladicama, a odgovoru ni traga. Izvješća se predaju u nadležnu lokalnu upravu ili u MZOS, zaključuje se da je sve u redu, no učenici su oštećeni, a predmeti skriveni u ladicama povjerenstava. Što preostaje ljudima koji drže do profesionalne etike, i koji itekako razumiju da natjecanja u izvrsnosti zatjevaju i kvalitetu provedbe, pri čemu niti jedan natjecatelj ne smije biti oštećen? Preostaje im jedino korektno ukazivati da se pogreške moraju ispraviti i da nikad nije kasno za ispravno postupanje te borbu za istinu nastaviti s onima koji je žele čuti, u interesu darovitih učenica i učenika. Boriti se do iznemoglosti za istinu jedino je riješenje.

„Poštovano Državno povjerenstvo!
Želio bih Vam skreniti pažnju da ste zaključili ovogodišnje natjecanje, a da stručno povjerenstvo u kategoriji Algoritmi  – Logo nije odgovorilo na žalbu potpisanu od više mentora.
Povrh toga uputio sam vam Zahtjev za poništenje neutemeljene odluke DP-a o izradi ljestvice konačnog poretka za pete razrede na kojoj su se pogrešnom primjenom propozicija s učenicima petih razreda našli i učenici četvrtog razreda, u kategoriji Algoritmi – BASC/Pascal/C/C++.
Podsjećam vas da ste i prošle godine postupili identično.
Zaključili ste natjecanje, a nakon gotovo mjesec dana, i moje požurnice, poslali odgovor koji je bio ispod svake razine.
Žao mi je da je ove godine pogrešnom primjenom propozicija oštećeno nekoliko natjecatelja, i ne mogu vjerovati da se olako prelazi preko činjenice da se Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja određuje isključivo temeljem odredbe u tom istoimenom malom poglavlju od nekoliko redaka.
Dakle, poredak učenika nakon natjecanja i priznanja određuje se temeljem odredbe iz poglavlja Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja.
Borbu za istinu očigledno moramo nastaviti s onima koji je žele čuti, u interesu darovitih učenica i učenika.
S poštovanjem,
Kristijan Burnik, mentor“

Podsjećamo na Upute o provedbi svih natjecanja i članak 3.6.2.10. koji propisuje: Nakon rješavanja svih žalbi objavljuje se ljestvica konačnoga poretka!

Umjesto da se založi da Državno povjerenstvo u svakoj prigodi profesionalno riješi sve žalbe, napiše obrazloženja i detaljno prouči te postupa po propozicijama, predsjednik DP-a izjavljuje kako je uživao na okruglom stolu, te prepun samohvale (za Infokup), na kraju natjecanja konstatira: „Mislim da je bio jako dobro organiziran i proveden“. Opet su se ponašali kao da nikome nisu odgovorni, nimalo se ne bojeći stvarnih činjenica ni suda javnosti, od koje su postupci godinama bili skrivani.

Što će se dogoditi ako najviše razine vlasti napokon uoče da im se od strane AZOO godinama serviraju pogrešni podaci, i da čak ni ne nemaju podatke o svim stvarnim državnim pobjednicima u informatici. Moraju li informatička natjecanja u programiranju, u kojima se Hrvatska uvrstila u svjetski vrh,  biti crna ovca?