Kako je počelo? Državno povjerenstvo svojim je odgovorom u svibnju 2011. lažno predstavilo žalbu četvero mentora, a nitko još uvijek nije odgovarao.

Dominik Fistrić iz Zaprešića, višestruki je pobjednik programerske lige MINI VIJUGA i Male programerske olimpijade, a sada već i trostruki državni pobjednik kojem su uskraćena dva Oskara znanja, jedan za 2011. i jedan za 2012. Kao učenik 4. razreda osnovne škole uspio se, između više od 40-tak četvrtašića, jedini plasirati na državno natjecanje 2011.godine. Ostvario je izvrstan tezultat, a šlampavi organizatori koji nisu vladali svojim vlastitim pravilnikom (Propozicije), proglasili su ga trećim među učenicima petih razreda. Budući da je Dominik bio zapravo prvi, jer propozicije eksplicitno nalažu da se ljestvica poretka mora sačiniti po razredima, četvero ponajboljih mentora uputilo je žalbu u žalbenom roku. Uputili su:

Zahtjev za Odvojeno vrednovanje DF 18 4 2011

Naglašavamo, uputili su zahtjev za odvojenim vrednovanje rezultata učenika četvrtog razreda čiji se rezultat nije smio nalaziti zajedno s rezultatima petaša. Državno povjerenstvo se postavilo ignorantski, a natjecanje je zaključilo s ovom pogreškom ne odgovorivši na žalbu, i time učeniku uskratilo pravo na priznanje i nagradu za stvarno postignuti rezultat, za pobjedu, pravo na Oskara znanja.

U ime četvero ponajboljih mentora, požurnicu je uputio Dominikov mentor:

Dominikov mentor, KRISTIJAN BURNIK 12 5 2011 Tajnici DPa

Ovim odgovorom, gotovo mjesec dana od završenog natjecanja, zahtjev za odvojeno vrednovanje pokušao se neistinito prikazati kao zahtjev za izmjenom propozicija, koje nitko nije tražio, niti su bile potrebne.

Bilo je jasno već tada da će naknadnom izmjenom prpozicija, DP i aZOO pokušati sakriti pogrešku! Usput, u ovom dokumentu se prvi puta spomenula šampionska sintagma “kategorija starije dobne skupine”, koja ustvari predstavlja logičku besmislicu i pokazuje kako DP ne razumije elementarne stvari iz vlastitih propozicija natjecanja. Ravnatelj agencije je svojim potpisom ‘obranio’ poteze Državnog povjerenstva i odbio reći istinu i prethodnoj i ovoj vlasti. A njegove ‘ne reci ništa’ izjave i u drugim područjima već su debelo poznate javnosti, kao i medijski ‘šamari’ koje je već priskrbio od mnogih suptilnih poznavatelja.

Sada nam je već svima poznatao da su agenti aZOO, uz suglasnost ministra Jovanovića, godinu i pol dana kasnije, izmijenili propozicije, te ujedno sklonili stare na internetski nevidljivo mjesto, samo da bi prikrili vlastite propuste.

Stoga se trenutno čini da je sve poduzeto bilo na klimavim nogama, jer su dokazi o sadržaju pravilnika u zadnje dvije tri godine internetski nadohvatljivi.

I misle da Čak ni Norris ne može pomoći roditeljima? Jesu li u pravu? Možda ih Čak ni Norris ne može uhvatiti u nedjelu!

A O ČEMU JE ZAPRAVO BILA RIJEČ?

Nekoliko primjera ispravnog postupanja u prethodnim godinama …

Izvod iz ‘izgubljenih’ PROPOZICIJA (Pravilnika o natjecanju)

No što je novo? U međuvremenu je predmet Dominika Fistrića dobio klasifikaciju i od nove Vlade Republike Hrvatske. Resorni ministar se nije iskazao na strani darovitih, i problem će se izgleda morati riješiti bez njega.

Ipak, ne možemo se usput ne sjetiti 2011. i lipnja mjeseca te svečanosti podjele Oskara znanja i priču jednog oca. Nezadovoljni roditelji Dominikovih kolega podijelili su letke dijelu sudionika, a otac jednog državnog pobjednika letke je uručio glavnim organizatorima, te posebno vodstvu AZOO, u čijoj se blizini nalazio i tadašnji Ministar Radovan Fuchs. Agenti aZOO odjednom su iskočili iz svojeg demokratskog ormara, a otac je dobio ‘upozorenje agenata’ da će ga se udaljiti iz dvorane. No uzvratio je da se nalazi u javnom prostoru, a ne u privatnoj kavani organizatora, te da je doveo sina koji je isto tako dobitnik Oskara znanja. Prisjetimo se i letka kojeg su brže bolje sakrili od tadašnjeg ministra.

LETAK – DOMINIK FISTRIĆ

Predmet se trenutno nalazi na javišoj razini izvršne vlasti, i unatoč pokušajima nekih odgovornih pojedinaca, još nije riješen. Četiri očitovanja aZOO u drugom polugodištu 2011. i dva pokušaja u svibnju 2012. koja su prosljeđivana žaliteljima bez stava MZOSa, nisu bili dovoljni da se problem resorno riješi. Uključio se i predsjednik države, zasad bez rezultata, a zainteresirali se i saborski zastupnici raznih boja.

Slučaj nije završen, ali je medijima sve interesantniji.

A hoće li ga država riješiti prije medija, znat ćemo vrlo brzo.