Ormar ima, osim kostura, i nadnaravne moći.

Agenciji za odgoj i obrazovanje je prema Aktu o osnivanju čl. 4, odnosno Zakonu o agenciji, propisano  sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja i smotri.

Dakle, ne obavljanje natjecanja i smotri nego sudjelovanje u njihovoj organizaciji i provedbi.

NE OBAVLJA – SUDJELUJE.

Treba li uopće pojašnjavati razliku ta dva oblika ostvarivanja zadaća?

Obavljanje je obilk samostalnog izvršenja neke zadaće propisane aktom o osnivanju.

A sudjelovanje?

To je oblik suradničkog, osnosno partnerskog izvršavanja neke zadaće propisane nekim aktom, u ovom slučaju Aktom o osnivanju AZOO?

I onda, kako su si ‘agenti’ iz Agencije uspjeli pribaviti moći da u stvarnosti samostalno sudjeluju u provedbi natjecanja?

Pa na sebi svojstven i već viđen način. Autentičnim izumom, naš info ormar, a i šire je višestruko kreativan!

Kao što su izmislili logičku besmislicu ‘kategoriju starije dobne skupine’ u svojoj radionici informatičkih bisera (podsjećamo: kategorije su podnatjecanja, a dobne skupine su skupine natjecatelja koji rješavaju identične zadatke), tako je iz njihova ormara ispao i kostur ‘samostalno sudjelovanje u organizaciji s partnerima koje se dovodi pred gotov čin’.

Samostalno se i može sudjelovati u natjecanjima, no to čine natjecatelji, škole, a do jučer i udruge.

No, baš ništa se ne može samostalno oganizirati u partnerstvu i bez dogovora i pristanka partnera!

Te mošti ima jedino naš ORMAR.

On je Svemogući osloboditelj.

ORMARČINA, skupocjena.

Demokratske promjene kod njih preko noći ispadaju iz ormara punog kostiju.

Što još proizlazi iz Akta o osnivanju aZOO, iz razlike u značenju termina ‘obavljati’ i ‘sudjelovati’.

Proizlazi eksplicite da ORMAR nema pravo samostalno obavititi istresanje svog kostura koji se zove Upute za sva natjecanja. Jer, termin sudjelovanje se odnosi i na način izrade Uputa, uz sudjelovanje partnera u organizaciji i provedbi svih smotri i natjecanja. Znači, iz ormara se moralo, zajedno sudjelujući u dogovoru s školama, udrugama, pače i s najboljim natjecateljima, partnerski i suradnički izvaditi pametne Upute i pravilnik – a nikako ne istresati kosture.

Čemu služi mijenjanje starih Uputa koje su u najvećoj mjeri imale prihvatljiv sadržaj i rješenja,  s novim katastrofalnim protuustavnim rješenjima koja derogiraju posebni Zakon o tehničkoj kulturi te su u suprotnosti i s međunarodnom deklaracijom o pravima djeteta?

I zaprečavaju slobodu odabira mentara te pravo na natjecanje učenicima nižih razreda.

E pa, ako niste znali, naš ormar jest skupocjen, jest da ga mi svi platismo i plaćamo, ali je sam sebi dovoljan, i ima kostura za izvoz. JLZ (jako lijepo i zanimljivo, J).

Da, oni svojim djelovanjem izmiču iz okvira odredbi  Zakona o agenciji iz 2006., potpisanom od predsjednika države i predsjednika Sabora. Oni sve obavljaju samostalno, ne pitajući nikog stvari od nacionalne važnosti za koje je propisano sudjelovanje, prave pomutnju u natjecanjima iz informatike, upravo u onom natjecanju gdje su Hrvati u svjetskim razmjerima najbolji.

A Upravno vijeće AZOO koje ima isključivu zadaći upravljati radom agencije – šuti. Pogledamo li njihov Statut, vidjet ćemo čak da i formulacija u vezi natjecanja netočno glasi: sudjeluju u izradi i provođenju natjecanja i smotri.

Čak i to ne znaju točno prepisati iz Zakona pa ih javno pozivamo da donesu ponovno Statut o izmjenama i dopunama Statuta AZOO i u njega u zakonskoj proceduri ugrade izmjenu i dopunu, i formulaciju ‘u  izradi’ neka promijene u ispravnu: ‘u organizaciji’.  (To neka učine u proceduri, a ne prekonoćnim friziranjima, kao što su to činili s propozicijama o informatičkim natjecanjima od 2010. Te Uputama.)

I ta sitnica je još jedan dokaz  da su oni rijetki nadnaravci. Iako su osnovani 2006. uspjeli su izraditi čak i natjecanje iz informatike koje je svoju dvadesetu godinu proslavilo 2011.

Da se slikovito izrazimo, nadređeni pijuni šute, a ‘konji crni i bijeli razletili se kud nisu smjeli’ i skaču uokolo kao da su lovci, topovi i kraljice.

Razumijemo ih.

Preskupi su državi za ono što daju i trebaju uzurpirati monopol na natjecanjima da bi opravdali svoje postojanje.

Ali, već zbog svega navedenog, davno su morali vijećati o svojem info ormaru, i udijeliti mu bar opomenu. Ako ne i crveni karton.

A nisu, zašto?

ORMAR ima, osim kostura, i nadnaravne moći.

Koje su opčinile ministra.

Dokle?