MINISTAR JOVANOVIĆ I RAVNATELJ AZOO FILIPOVIĆ ZABRANILI DA SE U SUSTAVU NATJECANJA EVIDENTIRAJU ISTINITI PODACI?

Kristijan Burnik je jedan od najboljih osnovnoškolskih mentora u povijesti Hrvatske uz kojeg su stasavali danas najbolji mladi programeri, višestruki državni pobjednici i redoviti penjači na pobjednička postolja. Nekad je i sam bio vrlo uspješan natjecatelj u Logu i BASIC-u, a od 2007. podučava mlade talente u Logu i C++. Brojni mladi genijalci su jedan veliki dio  svojeg znanja dobili od Krstijana, ne samo na radionicama i kampovima nego i putem njegovih autorskih zadataka na ZG.Informatijadi BOŽO TEŽAK. Imena poput Roberta Benića i Vedrana Kurdije, koji već imaju i međunarodna priznanja za svoju uspješnost, zatim novih nada Adriana Bekera i Marina Kenževića, zatim Tomislava Babića, Luke Jovanovića i Vjekoslava Drvara, Dominika Fistrića, Lovre Kalinovčića i Ivana Jambrešića, govore dovoljno. Svi ti mladi genijalci uskoro će još intenzivnije preći u ruke Gorana Žužića, Ivana Katanića, Marina Tomića, Matije Milišića i Antuna Razuma i drugih osvajača najsjajnijih medalja s olimpijada.
Kristijan se već više od dvije godine bori da se isprave nepravde prema učenicima nižih razreda kojima su zbog naknadnih evidencijskih grešaka uskraćena prava na odgovarajuće priznanje ili na Oskara znanja. U proljeće prošle godine intenzivno je komunicirao s MZOSom, pisao predstavke poput ove ( KRISTIJAN-BURNIK-ODGOVOR-MINISTRU-18-05-2012 ), hoteći da se greške isprave, davao gotova rješenja  ( Dodjeljena priznanja i pohvalnice za 2012. suprot Pravilnika ) kako bi uštedio vrijeme nekim ‘vrijednim’ dijelovima administarcijw koja jednako nemarno opslužuje svaku vlast, trudio se ( Priznanja za 2012. koja se moraju dodijeliti sukladno Pravilniku ) no bez rezultata.
Ministar nije ni pokušao riješiti ni jedan problem, iako je MZOS sve dobio ‘na gotovo’ (možda ništa nije niti dobio na ruke, no to je zona njegove odgovornosti).
Umjesto da posluša glas struke, je li i ministar osobno odobrio promjenu pravilnika i Uputa za sva natjecanja i smotre, prema kojima su uvedene diskriminirajuće dobne skupine i iz natjecanja izbačeni učenici nižih razreda osnovnih škola, o čemu su i mediji pisali? Izbačena je i odredba da se ljestvica poretka mora napraviti PO RAZREDIMA pa se na prvi pogled može učiniti kako ni nije bilo problema (gledajte ljudi, nema odredbe ‘po razredima’ to izmišljaju ovi koji se stalno bune). I skoro da su prividno uspjeli, jer su stari pravilnici nestali s web stranice AZOO.  No to nije sve, kao stvrdnuti šlag na pokvarenu tortu dodali su i slijedeće: stvarni mentori (oni najbolji programerski znalci) koji nemaju zaposlenje u odgojno obrazovnoj ustanovi, dobili su zabranu da budu evidentirani kao stvarni mentori, iako su to u naravi upravo oni.

Boljim poznavateljima je jasno da nešto debelo nije u redu. Je li netko želio onemogućiti da roditelji dokažu kako su njihovoj djeci uskraćena tj. oduzeta priznanja za prvo mjesto? Je li netko želio prizvesti poslovnu situaciju u kojoj nema više vanjskih suradnika (specijalista) koji neprestano ukazuju na probleme. Na probleme koji već nekoliko godina postoje na državnim natjecanjima iz informatike i za koje sva stručna javnost znade.
Međutim, što to znači u širem smislu?
Znači li to da su gospoda Jovanović i Filipović zabranili da se u sustav državnih natjecanja unose točni podaci?  Da su zabranili su svojoj vlastitoj državi da evidentira istininite podatke? Što bi rekao jedan uvaženi akademik: gledajte, ako je to tako to bi onda bio akt usmjeren protiv dobrobiti Republike Hrvatske.

Kristijan se jučer otvorenim pismom obratio ministru i javnosti te je ujedno roditeljima, koji su ga željeli evidentirati kao mentora njihovoj djeci, odgovorio na upite:
za Vanda, Robert, Niky, Dominik, Martina, Vjekoslav, Zvonimir, Tomislav, Anamarija, Lovro, ministar, info, redakcija

Poštovana gospođo Vanda, dragi Roberte,

Gospodin Ministar MZOS-a, Željko Jovanović u suradnji s AZOO, novim je propozicijama za natjecanja nažalost onemogućio da me evidentirate kao Robertovog mentora budući nisam zaposlenik škole. Ista stvar se odnosi i na Vjekoslava Drvara, Dominika Fistrića, Tomislava Babića, Lovru Kalinovčića te druge darovite osnovnoškolce s kojima već nekoliko godina radim, a isto tako su kao i Robert ostvarivali izvanredne rezultate na državnim i drugim informatičkim natjecanjima.

Budući sam i ranije postupao u skladu s propozicijama natjecanja, te naglašavao da se iste moraju poštivati (a ne mijenjati, već ispravljati pogrešne postupke), ovog puta ću, iako nerado, morati poštivati i ovu novu odluku koja je u najmanju ruku apsurdna i kontraproduktivna u svakom pogledu razvoja natjecanja i RH kao zemlje znanja.

Na sreću, ni Ministar ni ravnatelj AZOO nam ne mogu zabraniti suradnju, koja sad već uspješno traje nekoliko godina, pa ću Robertu i dalje pomagati da se priprema za natjecanja. No zamislite na trenutak da sam ja kojim slučajem Goran Žužić! U tom bi slučaju naš dragi Ministar onemogućio najboljem olimpijcu u povijesti Hrvatske da bude mentor novim generacijama. Pitam se: može li se na taj način napredovati?

Dovedeni smo u situaciju kakvu ne zaslužujemo ni Robert ni ja, niti svi ostali mladi programeri i njihovi stvarni mentori. Robert to ne zaslužuje kao iznimno daroviti učenik osmog razreda, koji je nedavno osvojio i prvu medalju na međunarodnom natjecanju, a vjerujem niti ja budući sam u prošloj godini vrlo korektno upozoravao ministarstvo na problem nepoštivanja pravilnika pri čemu je u zadnje tri godine oštećeno devet najmlađih učenika. Umjesto da nam pomognu da riješimo problem, da se pobrinu za darovite, za hrvatsku pamet, gospodin Ministar im je uz pomoć AZOO odlučio onemogućiti slobodu izbora.

No ne brinite!

Potrudit ćemo se pronaći barem privremeno rješenje kako učenici ne bi bili oštećeni, a svatko neka sam prosuđuje idu li ovakve odluke MZOS i AZOO u prilog darovitima ili ih pak sputavaju.

Nama je najvažnije je da nađemo zamjensku osobu dobre volje koja se po novim propozicijama može upisati u sustav kao „mentor“, tako da Robert, ali i svi drugi sa sličnim problemom mogu pristupiti željenim natjecanjima.

Bilo bi mi drago kada bi netko od odgovornih žurno reagirao i opozvao ovu odluku – koja ugrožava darovite, a isto tako omalovažava stvarni produktivni rad istinskih mentora.

Zamislite da netko od mladih informatičara poželi za mentora prijaviti nekog izvrsnog olimpijca koji mu u stvarnosti pomaže, ili nekog od naših akademika, on to ne bi mogao. Ili zamislite da dijete ima specijalističko znanje u obiteljskom domu, a za mentora ne može prijaviti ni svojeg oca, ni majku ili starijeg brata ili sestru?

Gospodina Ministra izgleda nitko nije savjetovao da svi podaci u sustavu natjecanja moraju biti u skladu sa činjenicama, kako oni o državnim pobjednicima, tako i oni o istinskim mentorima.

Prema Ministru i ravnatelju AZOO, mentor može biti „noćni portir“ ako radi u odgojno obrazovnoj ustanovi, no mentor nikako ne može biti najbolji olimpijac u povijesti, ili npr. doktor računarstva ili matematike ako ne radi u odgojno obrazovnoj ustanovi.

Da je tjelesno živ, ni Nikola Tesla Veličanstveni ne bi mogao biti mentorom. Što nam to govori?

Umjesto da se radujemo i skupljamo podatke o svima koji znaju znanje i potiču hrvatsku darovitost, mi smo suočeni sa zabranama.

Ipak, samo znanje nam nitko ne može uzeti, pa ni Ministar znanosti i obrazovanja udružen s ravnateljem AZOO, a svi oni koji s vama roditeljima s radošću surađuju, zbog vas će biti tu i dalje.

Uz napomenu da sam Roberta posebno izdvojio samo iz razloga jer jedini od osnovnoškolaca već ima i rezultate međunarodnone važnosti, srdačno vas pozdravljam, te ujedno o svemu obavještavam roditeljski portal zbognas.org

U prilogu dostavljam izvorne e-mail poruke na koje se odnosi ovaj odgovor.

S poštovanjem, Kristijan Burnik

Tajnik udruge informatičara Božo Težak (mentor kojem je zabranjeno da bude u službenim evidencijama)

Mail – Robert Benic – Prijava za natjecanje Infokup

Mail – Nikolina Fistric – Natjecanje iz informatike u 2013I, izbor mentora

Mail – Lovro Kalinovcic – Infokup 2013

Mail – Vanda Jurkovic – Prijava na Infokup

Mail – Vjekoslav Drvar – Prijava

Mail – Zvonimir Babic – Mentorstvo

Naši ‘agenti’ iz AZOO i obrazovnjaci iz MZOS-a još uvijek ne razumiju da su oni zbog nas tu. Oni zbog nas, a ne mi zbog njih. Resornjaci su zakazali.

Hoće li netko u vrhu vlasti napokon odlučno reagirati na glas razuma? Mi vjerujemo da hoće. Istina bi morala biti prijatelj svakoj vlasti.

Daroviti su nacionalni resurs, a ovo je tema za sveopće suglasje, pa i političko, saborsko.