Smiju li se udruge natjecati u školskom sustavu RH?

Dobro je poznata činjenica da su upravo udruge stvarale natjecateljsku informatiku u Hrvata, uključujući i županijska i državna natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske. Međutim, u pripremama za informatička natjecanja u zadnje dvije godine udruge informatičara, sudionice mnogih natjecanja, prestale su dobivati službene obavijesti o načinu prijavljivanja i sudjelovanju u natjecanju, a u Propozicijama o natjecanju je iz formulacije škole/udruge, izbačena riječ udruge. Povrh toga je naglašeno da se natjecati mogu samo redoviti učenici škola.

Mnogi su htjeli znati odgovor na slijedeća pitanja: je li udrugama zabranjeno natjecanje, odnosno, ako se udruge smiju natjecati, zašto u Pravilniku ne piše škole/udruge, te zašto odgovorne osobe nisu o natjecanju obavještavale sve subjekte koje skrbe o poticanju darovitosti na ovom području?

Željki Knezović – Smiju li se udruge natjecati u školskoj godini 2010.-2011. 1 dio

Željki Knezović – Smiju li se udruge natjecati u školskoj godini 2010.-2011. 2 dio

Smiju li se udruge natjecati 2012 ODGOVOR Tajnice Županijskog povjerenstva

S obzirom da odgovor nisu dobili u eksplicitnom obliku, a poznata je činjenica da samo u školskim natjecanjima koja su uvedena prije tri godine, sudjeluje vrlo veliki broj škola sa samo jednim natjecateljem, pitanje je zašto se uopće pokušalo izbacivati udruge kada očito mogu pomoći jeftinijoj provedbi:natjecanja, i kada mogu biti prirodni korektivni faktor u situacijama kada daroviti učenik ‘ostane u zraku’.

Je li imalo smisla?

– nastavit će se –