Prije osam godina i ja sam bio proglašen pobjednikom za četvrte razrede, a taj dio propozicija se nije promijenio.

Jedan od najboljih hrvatskih olimpijaca Ivica Kičić nije želio prešutiti nepravdu koja je na prošlogodišnjem državnom natjecanju učinjena njegovom potencijalnom nasljedniku Dominiku Fistriću, tada učeniku 4. razreda osnovne škole. Svi daroviti informatičari koji su makar jednom pogledali u propozicije, već odavno znaju da se u natjecanjima iz programiranja ljestvice poretka moraju sačiniti po razredima. Razumiju i da ta odredba  nema nikakve veze s odredbom o načinu pozivanja na državno natjecanje, koja se pak mora napraviti na temelju jedinstvenih ljestvica poretka unutar svake skupine natjecatelja koji rješavju iste zadatke. Svi to znaju, izuzev onih koji odlučuju i onih koji ih u to ime plaćaju. Stoga se Ivica bio potrudio te u dobroj vjeri obratio Uredu Predsjednice Vlade RH: „Kao višegodišnji uspješni sudionik raznih natjecanja znanja i kao osvajač dviju zlatnih medalja na Međunarodnim informatičkim olimpijadama, znam da je neophodno točno i pravedno vrednovanje rezultata. Stoga, molim Vaše izravno zauzimanje za prava Dominika Fistrića te konačno rješenje ovog problema!“. No nažalost, njegove riječi tada nisu našle put do MZOS-a, pa tako ni DP ni AZOO nisu dobili zadatak da nauče propozicije – i isprave greške. Je li netko ipak uložio sat vremena kako bi se detaljno upoznao s propozicijama, nadajmo se da ćemo uskoro saznati. Došlo do promjene vlasti, problem je ostao neriješen. Ipak, zalaganje da se sve greške moraju ispraviti se nastavilo još jače nego prije. Pogledajmo ‘Think positive’ prošlogodišnji uradak Ivice Kičića:

IAKO ISPRAVLJANE GREŠAKA NIJE ZABRANJENO, NEGO JE ČAK POŽELJNO, DOMINIK FISTRIĆ JOŠ UVIJEK NIJE DOBIO OSKARA ZNANJA

Poštovana Predsjednice Vlade RH,

Prije više od pola godine odžano je Državno natjecanje iz informatike u organizaciji Ministarstva obrazovanja, kulture i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje. Jedan od natjecatelja, Dominik Fistrić, učenik 4. razreda osnovne škole, po propozicijama natjecao se u kategoriji iz programiranja ALGORITMI – Logo.

Pri tome je ostvario odličan rezultat! No, pogreškom povjerenstva proglašen je trećim među petim, a zapravo je bio pobjednik među četvrtim razredima!
Dominik se natjecao u kategoriji Algoritmi – Logo kao jedini četvrtaš, a za sve kategorije u programiranju propozicije nalažu da se ljestvica poretka nakon natjecanja treba napraviti po razredima. Prema tome je morao biti proglašen prvim za 4. razrede.
Državno povjerenstvo u žalbenom roku nije ispravilo grešku, nakon čega se u mnogo navrata pokušalo i preko Agencije i Ministarstva. Iako ispravljanje grešaka nije zabranjeno, nego je čak poželjno, odluka i dalje nije promijenjena.

Prije osam godina i ja sam bio proglašen pobjednikom za četvrte razrede, a do sada se dio propozicija koji opisuje formiranje ljestvice poretka nije promijenio.
Prema tome, potrebno je dodijeliti Oskara znanja učeniku koji je postao državni pobjednik u četvrtim razredima.
Kao višegodišnji uspješni sudionik raznih natjecanja znanja i kao osvajač dviju zlatnih medalja na Međunarodnim informatičkim olimpijadama, znam da je neophodno točno i pravedno vrednovanje rezultata. Stoga, molim Vaąe izravno zauzimanje za prava Dominika Fistrića te konačno rješenje ovog problema!

Vjerujem u Vas i srdačno Vas pozdravljam!

S poštovanjem,
Ivica Kičić, student PMF-a u Zagrebu

Zlatni olimpijac je vjerovao u institucije svoje države ali problem nije bio riješen. Vrhunac ‘rapsodije neznanja i neosjetljivosti’ na stvarne činjenice dogodio se ove godine.

Voditelj natjecanja u kategoriji Algoritmi – BASIC/Pascal/C/C++ za osnovce Nikola Dmitrović, slijedio je put neregularnosti koji mu je prošle godine ‘utabao’ kolega voditelj iz susjedne kategorije Vinko Petričević (Algoritmi – Logo) zajedno s tadašnjom predsjednicom povjrenstva Zlatkom Markučič, i ponovno oštetio najbolje natjecatelje.

Dan kasnije, svoju pretprošlogodišnju i prošlogodišnju pogrešku ponovno je učinio.i Vinko Petričević, i srušio model ‘dvaput je dvaput’. Ma triput je triput.