Pronađi si sam pobjednike, a ni autori nisu važni


Nakon završenog državnog natjecanja otvorili smo web portal Infokupa. Željeli smo vidjeti rezultate u natjecanjima iz programiranja za srednje škole. I što smo pronašli? Bili smo jako razočarani. Na jednom mjestu zajedno ‘nabacani’ učenici prvih i drugih razreda, a isto je i s učenicima trećih i četvrtih razreda. Pogledajte:

https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/179/rezultati.

Zatim smo potražili propozicije natjecanja i vidjeli da su se ljestvice poretka u natjecanjima iz programiranja morale napraviti po razredima: „Poredak učenika nakon natjecanja i priznanja: Povjerenstvo nakon vrednovanja učeničkih rješenja izrađuje privremenu ljestvicu poretka po kategorijama i to za kategorije iz programiranja  po razredima“. Eto, u službenom portalu za informatička natjecanja nismo mogli doći do točnih podataka složenih na način na koji je propisan propozicijama. A tako je već nekoliko godina.

No dobro. Idemo vidjeti rezultate u kategoriji softverskih radova (Razvoj softvera). Pronađosmo samo podatke o nazivu rada, o školi i mentoru. Kategorija Razvoj softvera davno je osmišljena zbog darovitih učenika okrenutih stvaralaštvu, no nigdje ne pronalazimo najvažnijeg podatka: tko je mladi autor. Nažalost nismo pronašli niti oznaku je li rad nagrađen, pohvaljen, a bodove nismo ni očekivali, to bi bilo prenapredno.

https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/193/rezultati.

Poruka je jasna:  pronađi si sam pobjednike, a ni autori nisu važni! Tko šljivi pravilnike!