Zbunjeni mediji

Poslije državnog natjecanja, na portalu Općine Popovača objavljena je zanimljiva vijest: „Popovački učenici Vilim i Dorijan Lendvaj su pod mentorstvom Darka Rakića izborili prva mjesta na državnom natjecanju iz informatike- računalstva (Infokup 2012) održanom u Primoštenu koje je okupilo 195 polaznika osnovnih i srednjih škola.

S osvojenim maksimalnim brojem bodova Vilim je državni prvak za šeste razrede u kategoriji Logo, dok je Dorijan državni prvak za druge razrede. On je inače najmlađi učenik koji se plasirao na državno natjecanje iz informatike zahvaljujući svojim izvrsnim rezultatima i ukupno je peti od osmorice natjecatelja koji su pisali zadatke u konkurenciji do petog razreda. Zajedno s jednim učenikom trećeg razreda, na svečanosti otvorenja 21. Državnog natjecanja iz informatike i računalstva Dorijanu je od strane ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića zato uručeno i posebno priznanje.“

Zbunjeni mediji napisali su kako je Dorijan državni prvak za druge razrede i da mu je zato od Vinka Filipovića uručeno posebno priznanje.

http://www.popovaca.hr/component/content/article/42-vijesti/4929-vilim-i-dorijan-lendvaj-dravni-prvaci-iz-informatike

No to je potpuno netočno. Mali preslatki Dorijan je ustvari nepriznati državni prvak, a državno povjerenstvo ga je smjestilo na ljestvicu poretka s petašima, što je protivno propisima. Netočno je i da je Dorijan pisao zadatke u konkurenciji do petog razreda, Dorijan je pisao zadatke namijenjene za dobnu skupinu učenika petih i nižih razreda, pri čemu se svaki učenik natjecao u konkurenciji svojih razreda te se morao naći na zasebnoj ljestvici poretka namijenjenoj razredu kojem pripada.

A o tome kakvo je zapravo priznanje ravnatelj AZOO uručio Dorijanu , potražite pod ‘Svemogući pravilnici’.

Dakle, naslov je odličan, ali je sve ostalo netočno.

Šteta, možda je i učenikov profesor, ili netko drugi, mogao pomoći novinarima da prepoznaju da je Dorijan oštećen. Ovako, novinari su ostali zbunjeni, jer im organizatori nisu dali točne informacije. I sigurno nisu saznali da se za Dorijanovo pravo borila majka te mentori koji su inicirali i potpisali žalbu DP-u.

Odgovor nisu dobili, natjecanje je zaključeno i prošlo je već više od mjesec dana. Izvore netočnih informacija treba razotkrivati, a ne štititi. Samo tako možemo svi skupa naprijed.

U potpuno istoj prigodi prije tri godine bilo je i medija koji nisu ostali zbunjeni.

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=12217